Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Legile populiste înfloresc corupția – expert

31 mai. 2017,, 12:10   Politică
1602 0

Aproape jumătate dintre proiectele de legi din Moldova promovează interesele sau beneficiile autorilor, consideră expertul IDIS „Viitorul” Viorel Pîrvan, citat de NOI.md.

Potrivit expertului, acest lucru trezește îngrijorări, în condițiile în care procesul legislativ deviază de la interesul public general și este orientat pentru atingerea unor scopuri și interese private. „Lideri la acest capitol sînt deputații care în perioada 2015 -2016 au avut 76% din inițiativele legislative ce au promovat interesele (private, corporatiste) contrare interesului public. Prin urmare, legile populiste înfloresc corupția”, a explicat analistul.

El a atenționat că promovarea legilor pe criterii de interes duce la scăderea nivelului de credibilitate a Legislativului și crearea percepției în societate privind coruptibilitatea deputaților. Potrivit lui Viorel Pîrvan, există o diferență, care tot mai mult se accentuează, în ce privește consultarea mediului de afaceri la elaborarea și adoptarea politicilor publice economice la nivelul Guvernului și în cadrul Parlamentului. El a remarcat că în Guvern, într-o măsură mai mare, procesul de consultare publică și implicarea mediului de afaceri este vizibil și are rezultate. Spre exemplu, asociațiile de business fac parte din grupurile de lucru și comisiile create pe lîngă ministere sau chiar participă ca membri în Consiliul Economic al premierului.

În concluzie, expertul a spus că de regulă, inițiativele venite din partea Guvernului sînt mai calitative față de cele ale deputaților. Aceasta se datorează capacităților mai mari ale Guvernului, de fundamentare a acestuia, de expertiză și de consultare a legilor. Per ansamblu, fie că sînt inițiativele Guvernului, fie că sînt ale deputaților, calitatea legilor rămîne a fi nesatisfăcătoare, remarcă expertul IDIS „Viitorul”.

Volumul proiectelor înaintate de deputați în 2015-2016 este în creștere comparativ cu anii precedenți. Însă, în raport cu inițiativele din partea Guvernului, acestea sînt mai puține. Statistica arată astfel: circa 47% sînt inițiativele deputaților și 53% - ale Guvernului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?