X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Siria: Vladimir Putin, "convins" că Damascul nu a comis atacul chimic

31 mai. 2017,, 05:02   Externe
1855 0

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat "convins" că nu regimul sirian a comis "atacul chimic" criminal efectuat la începutul lunii aprilie și a afirmat că este "de acord" cu linia roșie fixată de omologul său francez, Emmanuel Macron, potrivit unui interviu difuzat marți seară în ediția electronică a cotidianului Le Figaro, citat de AFP.


"Potrivit informațiilor noastre, nu există nicio dovadă de utilizare a armelor chimice de către (președintele sirian Bashar Al-) Assad. Suntem convinși că nu el a făcut asta", a declarat Vladimir Putin în acest interviu, la o zi după prima întâlnire cu Emmanuel Macron la Versailles.

Mai multe țări occidentale, printre care Franța, au acuzat regimul sirian că este responsabil de atacul chimic de la Khan Shaykhun care a făcut 88 de morți la 4 aprilie, iar președintele american, Donald Trump, a ordonat trei zile mai târziu o serie de lovituri ca represalii asupra unei baze aeriene a regimului.

Întrebat despre "linia roșie" amintită luni la Versailles de Emmanuel Macron, care a prevenit că "orice utilizare a armelor chimice" va fi urmată de "un răspuns imediat" din partea Franței, președintele rus a afirmat că este "de acord".

"Sunt de acord. Mai mult, cred că această chestiune trebuie pusă într-un context mai larg. Președintele Macron a fost de acord cu asta. Împotriva oricărei persoane, oricărei forțe ce a utilizat armele chimice, comunitatea internațională trebuie să stabilească o politică de comun acord și să dea un răspuns care să facă pur și simplu imposibilă utilizarea armelor chimice", a subliniat liderul de la Kremlin.

La sfârșitul lunii aprilie, un raport al serviciilor franceze de informații a apreciat că atacul de la Khan Shaykhun poartă "semnătura" puterii de la Damasc și a acuzat regimul că deține arme chimice de război, încălcând angajamentele asumate în 2013.

De la începutul războiului din Siria, în martie 2011, regimul a fost acuzat în repetate rânduri că a recurs la arme chimice. Atacul de la Ghouta — la periferia Damascului—, în august 2013, care a făcut sute de victime, a fost unul dintre un punct de cotitură al conflictului. El a dus, după neașteptata renunțare din partea SUA la lovituri de represalii, la un acord privind distrugerea arsenalului chimic al regimului.

Alte zeci de atacuri de mai mică amploare sunt însă suspectate, indicând o banalizare a armei chimice, chiar dacă responsabilitățile sunt extrem de dificil de stabilit.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?