Cifră alarmantă! un număr impunător de grădinițe nu respectă normele sanitare

Cifră alarmantă! un număr impunător de grădinițe nu respectă normele sanitare

Două instituții de învățămînt au rămas fără autorizații sanitare, 22 și-au sistat temporar activitatea, iar patru angajați au fost concediați, notează NOI.md.

De asemenea, au fost întocmite 608 prescripții sanitare și 108 de procese verbale pentru abateri administrative.

În cursul controalelor efectuate de specialiști din domeniul sănătății publice și siguranței alimentelor, s-a constatat că peste 50 la sută dintre grădinițele și școlile din Republica Moldova nu respectă încă în mod integral recomandările Ministerului Sănătății pentru un regim alimentar sănătos. În același timp, mai multe instituții de învățămînt nu dispun de condițiile necesare pentru acordarea ajutorului medical de urgență.

Doar 52 la sută dintre școli și 38 la sută dintre grădinițe respectă în totalitate meniurile noi aprobate de Ministerul Sănătății. Unele instituții nu dispun de fișe tehnologice pentru prepararea bucatelor, așa cum prevede regulamentul.

Specialiștii au descoperit că 45 la sută dintre punctele medicale din grădinițe nu sînt asigurate cu toate medicamentele strict necesare. Această lacună a fost depistată și în 28 la sută dintre școli. De asemenea, 12 la sută dintre instituțiile preșcolare nu au planuri de profilaxie a bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare. Cerința respectivă  este ignorată și de 7,3 la sută dintre școli.

În același timp, în mai multe instituții de învățămînt nu sînt respectate integral normele igienice și sanitare. În peste 10 la sută dintre grupurile sanitare din școli lipsește săpunul lichid. Aceeași situație a fost atestată și în aproape 9 la sută dintre instituțiile preșcolare.

În total, 1421 de grădinițe și 1261 de școli au fost evaluate de Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în luna aprilie 2017, la solicitarea Ministerului Sănătății. Tuturor unităților de învățămînt controlate li s-a cerut să se conformeze cît mai repede cerințelor sanitare și alimentare, fiind informate că nerezolvarea problemelor va atrage după sine sancțiuni și mai dure în viitor. 
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load