Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

George Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

20 mai. 2013,, 19:39   Externe
4601 0
Foto: dinamo.in.ua
Deputatul George Becali a fost condamnat luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.Instanţa a decis să schimbe însă condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare primită anterior de Becali în dosarul sechestrării de persoane în pedeapsă de 3 ani cu executare.

Cele două pedepse au fost contopite şi George Becali va face pedeapsa cea mai mare, şi anume de 3 ani de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, fostul ministrul al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al marelui Stat Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la 2 ani de închisoare cu executare pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

Fiica lui Babiuc, Ioana Babiuc, a fost achitată.

Pe latura civilă, instanţa a decis ca George Becali şi Dumitru Cioflină să plătească suma de 421.000 dolari către Ministerul Finanţelor Publice, reprezentînd despăgubiri şi pe George Becali şi Victor Babiuc să plătească suma de 448.000 dolari tot către Ministerul Finanţelor Publice.

De asemenea, George Becali trebuie să mai plătească alţi 21.000 de dolari către Ministerul Finanţelor. La aceste sume se adaugă dobînda calculată de BNR din 1998 pînă în prezent.

Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus pe trei imobile aparţinînd lui George Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc, precum şi pe două terenuri din Voluntari ce-i aparţin lui George Becali.

Cei trei inculpaţi trebuie să achite cîte 25.000 de lei cheltuieli judiciare către statul român.

Decizia este definitivă iar George Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc urmează să fie încarceraţi în cursul zilei de luni.

George Becali a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997-2000, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită.

Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru al Apărării, a fost acuzată de complicitate la luare de mită.

DNA susţine că, în perioada 1996 - 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de aproximativ 900.000 de dolari.

Potrivit DNA, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc, uzînd de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul MApN, au aprobat schimburile de terenuri dintre Armată şi George Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului.

"Cei doi inculpaţi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul MApN implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru minister. Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpaţi au inclus în Planul de apărare a ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos", susţin procurorii anticorupţie.

Pe 24 mai 2012, un complet de trei judecători de la instanţa supremă i-a achitat pe inculpaţi, pe motiv că infracţiunii îi lipseşte unul dintre elementele constitutive.


Decizia judecătorilor a fost luată cu unanimitate, însă hotărîrea a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie.AGERPRES
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?