Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Ce șanse au moldovenii să ajungă în cosmos? (VIDEO)

12 apr. 2017,, 14:15   Societate
2403 1

Astăzi, 12 aprilie, este sărbătorită Ziua mondială a aviației și cosmonauticii.

În această zi se împlinesc 56 de ani de la zborul în cosmos a lui Iuri Gagarin – primul om care a privit planeta Pămînt din spațiu, notează Noi.md.

În acest context, NOI.md a încercat să afle care sînt șansele unui moldovean să ajungă în cosmos. Astfel, cercetătorul științific superior, doctor în științe fizico-matematice de la Institutul de fizică aplicată, Oleg Reu a declarat pentru portalul nostru că pentru a deveni un adevărat cosmonaut este nevoie de multă muncă, responsabilitate și o pregătire specială.

„Este o mare responsabilitate și necesită o atitudine deosebită. Un cosmonaut este o persoană care trebuie să fie puternică și hotărîtă, este destul de greu și trebuie să ai cunoștințe temeinice și o pregătire fizică foarte bună”, a declarat Oleg Reu.

Sursa citată a menționat că fiecare cosmonaut trebuie să dispună de studii liceale și universitare. „În URSS cerințele erau mai lejere, fiind aleși candidații din aviația militară, cu o pregătire fizică bună, cu experiență în aviație. Adesea erau aleși oamenii care săreau cu parașuta, nu înalți, cu o sănătate perfectă și apoi erau antrenați foarte mult timp”, a relatat doctorul în științe.

Atunci cînd abia se puneau primii piloni ai acestui domeniu, foarte multe persoane au trecut o mulțime de experimente, ca într-un final să se ajungă la performanțele din prezent. „Se treceau o mulțime de teste de rezistență, precum teste la de presiune ridicată sau scăzută, la adîncimi mari. Primele ieșiri în spațiu au fost modelate în bazine”, susține Oleg Reu.

În ceea ce privește studiile unui cosmonaut, acestea variază de la om la om, dar cele mai des întîlnite sînt în medicină, biologie, inginerie, educație, matematică, fizică, astronomie, dar spectrul acestora crește zilnic, practic.

„Există centre de pregătire a cosmonauților în Rusia - «Orașul stelelor» („Звездный городок”) și în SUA – Centrul NASA. La fel, astfel de centre mai sînt și în China, India. Pe lîngă pregătirea fizică, cosmonauții mai studiază și o parte teoretică”, a adăugat savantul.

Fiecare persoană care este trimisă în spațiu, pleacă cu o anumită misiune. Oleg Reu ne-a povestit că primul cosmonaut, Iuri Gagarin a avut o misiune destul de simplă, avînd și un zbor de doar 108 minute. Acesta a urmărit răsăritul și apusul soarelui, iar tot ceea ce făcea și cum se simțea, scria în jurnalul de bord al navei. Următoarele zboruri au avut drept scop prima ieșire în cosmos, apoi a fost și primul zbor pe lună, acolo unde trebuiau să parcurgă anumite distanțe pe suprafață acesteia, să colecteze roci și să le aducă pe pămînt. „Sarcinile sînt planificate foarte atent, există un plan foarte strict care trebuie respectat de un cosmonaut. Timpul pe o navetă spațială costă foarte scump, din acest motiv fiecare pas este bine planificat, gîndit și aranjat”, susține Oleg Reu.

E știut bine faptul că, pe timpul URSS, Moldova a adus un aport considerabil în domeniul cosmonauticii, fabricînd mîncarea pentru echipajele care explorau spațiul. Deși nu avem, deocamdată, cosmonauți moldoveni, totuși țară continuă să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu: „Primii savanți moldoveni care s-au remarcat în cosmonautică au fost Panasiuc și Rusanov, care au inventat prima cameră de filmare în spațiu, pe care a folositul renumitul cosmonaut Vladimir Dzhanibekov.

La fel, în Moldova există stație meteorologică care trimite datele la Centrul NASSA, date care sînt luate în considerație atunci cînd vine vorba de vreun zbor în cosmos. Totodată, doi savanți de la Institutul de fizică aplicată cercetează particulele elementare cu energie înaltă care se află în atmosferă – Mircea Banzat și Constantin Gudima.

Iar la întrebarea cît este de real ca un moldovean să devină cosmonaut, Oleg Reu ne-a răspuns: „Există șanse foarte mari! Trebuie doar să fii hotărît, să înveți foarte bine și să ai o pregătire fizică pe măsură”.

În noiembrie 1968, delegații la cea de-a 61-a Conferință generală a Federației Internaționale de Aeronautică (FIA) au decis să marcheze Ziua mondială a aviației și cosmonauticii în fiecare an la 12 aprilie, aceasta fiind confirmată în 1969, prin decizia Consiliului FIA, la recomandarea Federației Sportului Aerian a URSS.

Adunarea Generală a ONU, la inițiativa Rusiei, a declarat 12 aprilie — Ziua internațională a zborului omului în spațiu, prin Rezoluția 65/271, în 2011, cînd s-a aniversat, în peste 75 de țări, 50 de ani de la zborul cosmonautului sovietic Iuri Gagarin.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?