Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Plenul CSJ a sesizat Curtea Constituţională

2 mai. 2013,, 10:08   Societate
4538 0
Foto: jurnal.md
Plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a sesizat Curtea Constituţională (CC) a Republicii Moldova referitor la constituţionalitatea unor prevederi din Legea cu privire la petiţionare şi Legea privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici.

Solicitat de reporterul agenţiei "Infotag", şeful CSJ, Mihai Poalelungi, a amintit că, în conformitate cu Legea cu privire la petiţionare, plîngerile anonime ale cetăţenilor sînt analizate doar în două cazuri: atunci cînd vizează securitatea statului sau asigurarea ordinii publice.

"Dacă la capitolul pericol pentru stat şi interesele acestuia totul este mai mult sau mai puţin clar, atunci în noţiunea de "asigurare a ordinii publice", în condiţiile noastre, poţi încadra dacă nu totul, atunci multe. Judecătoriile sînt inundate de plîngeri de tot soiul de la denunţători profesionişti. Nu face excepţie nici Consiliul Superior al Magistraturii. Noi nu putem ignora scrisorile anonime evidente cu un conţinut absolut lipsit de sens", a spus Poalelungi, subliniind că CC i se solicită să ofere explicaţii privind activitatea instanţelor cu asemenea petiţii ale cetăţenilor şi organizaţiilor.

Pentru Legea privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, plenul CSJ solicită explicaţii în partea ce ţine de salarizarea funcţionarilor din cadrul secretariatelor instanţelor judecătoreşti, a asistenţilor de judecător etc.

Poalelungi a amintit că, în prezent, conform legislaţiei în vigoare, funcţionarii CSJ, formal, după nivelul de salarizare se referă la guvern şi parlament, cei din curţile de apel – la veriga ministerială, iar cei din judecătoriile raionale – la autoritatea locală. În realitate însă, funcţionarii din veriga auxiliară a justiţiei ridică salarii mult mai mici. "Noi am dori să clarificăm starea de lucruri şi solicităm ajutorul CC în acest sens", a mai spus Mihai Poalelungi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?