Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Ghimpu îl șantajează pe Filat și pe mine – declarație

18 apr. 2013,, 02:18   Politică
10649 7
Foto: timpul.md
Nicolae Timofti a declarat pentru un post de televiziune privat că ”Ghimpu l-a amenințat și l-a șantajat cu cazul lui Gheorghe David”, condamnat pentru disidență în anul 1987, iar ulterior această informație a apărut în publicația ”Panorama”, condusă de jurnalistul Dmitrii Ciubașenco. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost cel care ”a turnat” presei informația despre decizia de condamnare pentru agitaţie antisovietică emisă de Timofti în privinţa lui Gheorghe David.

”Ghimpu m-a prevenit cu trei săptămîni în urmă, mi-a spus că dacă îl înaintez pe Filat ca și candidat la funcția de Premier, atunci va scoate în presă cazul lui David. Am citit că Ciubașenco face trimitere la o persoana, pe care nu o numește, dar care i-a prezentat niște acte. Reieșind din faptul că am fost eu preîntîmpinat și amenințat de Ghimpu, m-am gîndit la început la dl Ghimpu, dar nu am probe că a fost el acolo”, a specificat Timofti.

Sursa citată a mai anunțat că ”Ghimpu a făcut mai multe amenințări în adresa lui și a lui Vladimir Filat”. ”Este cu rea voință făcut, nu e bine să învinuiești atunci cînd îți este convenabil. Cazul era cunoscut din 2001, trebuia să scoată atunci informația cînd a aflat, nu să scoată asul din mînecă acum”, s-a mai indignat Timofti.

În documentul semnat de judecătorul sovietic, Nicolai Vasilievici Timofti se vorbeşte despre condamnarea cetăţeanului Gheorghe David la tratament forţat într-un spital psihiatric, fiind acuzat în baza a două articole CP RSSM – privind încălcarea egalităţii naţionale şi rasiale şi privind răspîndirea ideilor false, defăimarea statului sovietic și a orînduirii sovietice.

Pe data de 5 aprilie, Timofti a recunoscut că a emis o sentinţă în cazul lui Gheorghe David, dar a spus că nu regretă acest lucru. „Mie nu-mi este ruşine de ceea ce am făcut toată viaţa. Am făcut conform legilor şi nimeni nu poate să mă învinuiască că am încălcat legea”, a spus Timofti.

La mai puțin de două săptămîni de la declaraţiile sale,Timofti, anunţă într-o scrisoare deschisă că regretă hotărîrea judecătorească din 1987, pe care a emis-o în cazul Gheorghe David pentru declaraţii antisovietice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?