Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4018

Candu: Orice vector de dezvoltare a Moldovei afară de cel european este neconstituţional

2 mar. 2017,, 16:00   Politică
4272 6

Orice vector de dezvoltare a Republicii Moldova, afară de cel european, este neconstituţional.

Declarația a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, joi, la conferinţa internaţională "Evoluţia controlului de constituţionalitate în Europa". Evenimentul a adunat la Chişinău reprezentanţi ai curţilor constituţionale din ţările Europei de Est şi de Vest.

Candu a spus că acest fapt a fost consolidat de Curtea Constituţională (CC) a Moldovei atunci cînd a recunoscut legitimitatea Acordului de asociere RM-UE.

"Dezvoltarea după principiile europene garantează cetăţenilor Moldovei respectarea drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale. Curtea Constituţională este un instrument care împiedică promovarea pe prim plan a intereselor politice ale unor grupuri, dar şi realizează principiul "supremaţiei legii" în republică. CC este un organ independent şi nu poate fi supus controlului politic", consideră Candu.

Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a menţionat că Curtea Constituţională joacă un rol important mai ales în ţările cu democraţie tînără, cînd deseori principiile constituţionale sînt încălcate în procesul de instituire a noii orînduiri şi de concurenţă între noile elite politice.

"Acum Europa trece prin cea mai grea perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial – nivelul instabilităţii politice, economice şi sociale creşte. Numai datorită cooperării Moldovei pe plan internaţional cu Comisia de la Veneţia, cu Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene, noi vom reuşi să consolidăm democraţia în republică", a spus el.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, susţine că "controlul constituţional este o problemă acută mai ales pentru ţările Europei de Est, unde lupta grupărilor politice pentru putere perturbează echilibrul în orînduirea de stat".

"În martie 2016 noi am adoptat o hotărîre privind necesitatea de a ne implica în procesul de respectare a legii în ţări precum Polonia şi Moldova. Pentru noi principiul "supremaţiei legii" este foarte important şi vom face totul pentru a asigura realizarea acestuia în toate ţările Europei. Însă pentru ca acest principiu să fie cu adevărat îndeplinit, trebuie să înţelegem că Constituţia vine în primul rînd de la popor", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?