Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Primăria este suspectată de gestionarea frauduloasă a fondurilor (VIDEO)

27 feb. 2017,, 16:10   Capitala
4046 0

Proiectul de izolare al clădirilor rezidențiale din Chișinău nu poate fi numit transparent și eficient


Imediat, după ce a fost anunțată alocarea de către partenerii occidentali a creditelor pentru realizarea proiectului au apărut întrebări către Primăria Chișinăului referitor la gestionarea mijloacelor financiare. Această informație a fost oferită astăzi, 27 februarie, în cadrul conferințe de presă, de către expertul în domeniul energeticii Sergiu Tofilat și secretarul referent al Preturii sectorului Rîșcani Ianuș Cușnir, comunică NOI.md.

Proiectul de izolare termică al clădirilor rezidențiale din Chișinău, după părerea lui Sergiu Tofilat, are multe lacune, pe care primarul general, Dorin Chirtoacă și subordonații săi preferă să le treacă sub tăcere. "Am vorbit, în mod repetat, despre faptul că la proiectul izolării termice a blocurilor locative din Chișinău pot fi admise doar 19% din clădiri, căci doar starea lor permite executarea lucrărilor de restaurare. Am informat reprezentanții Primăriei, ba chiar i-am invitat la dezbateri publice pe această temă, dar solicitările noastre au fost ignorate. Primăria a anunțat despre necesitatea implementării acestui proiect, dar nu a elaborat mecanismele de punere a acestora în aplicare", a declarat expertul.

În special, el a ținut să atragă atenția asupra faptului cui a încredințat Primăria realizarea proiectului de izolare termică a clădirilor de locuit. "În proiectul prezentat de către primarul general sînt o mulțime de lacune, în mod evident asupra acestuia mai e necesar de lucrat. Nu este clar cum sînt selectate persoanele responsabile de realizarea acestui proiect. Proiectul în cauză a fost pus în discuție la Consiliul Municipal, care l-a respins. Potrivit legii, acest proiect nu este valabil, dar Dorin Chirtoacă vorbește despre acesta ca despre un document care a trecut toate etapele de legitimare. Evident că Primăria nu este preocupată de transparența proiectului în cauză. Faptul că nu a existat nici o consultare publică cu privire la această problemă, confirmă că Primăria nu dorește să asculte experții și consilierii municipali", a rezumat Sergiu Tofilat.

Ianuș Cușnir a venit cu precizări ale faptelor, completînd cele spuse de expert, care confirmă lipsa de transparenței la realizarea proiectului. "Ne-am adresat conducerii Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, cu solicitarea de ne fi oferite informațiile complete privind beneficiarii creditelor alocate pentru izolarea termică a blocurilor de locuit. Acestea sînt Întreprinderile Municipale pentru Deservirea Fondului Locativ (ÎMGFL), dar cine exact este responsabil de aceste fonduri, nu ni s-a răspuns. Mai mult decît atît, într-una dintre organizațiile IMGFL ni s-a răspuns, în general, că nu au nimic de a face cu aceste împrumuturi. Cu toate că responsabilii de la Primărie ne-au asigurat că toate cele 23 IMGFL-uri sînt beneficiare ale creditelor alocate", a declarat secretarul referent al Preturii sectorului Rîșcani.

De menționat faptul că partenerii occidentali au confirmat intenția de a le aloca autorităților de la Chișinău 25 de milioane de euro pentru eficiență energetică și izolare termică, pentru toate blocurile și clădirile de importanță socială din municipiul Chișinău. Primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a semnat la 6 decembrie 2016 Acordul cu BERD privind alocarea primei tranșe a creditului în sumă de 10 de milioane de euro.

În cadrul celei de a doua tranșe Banca Europeană de Investiții și-a confirmat, de asemenea, obligația de a oferi 10 milioane de evr0, iar încă 5 milioane de euro vor fi transferați din Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), sub formă de grant nerambursabil.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?