Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

PLDM trebuie să renunţe la candidatura lui Vlad Filat, care are şanse minime de a forma un nou guvern – opinii

10 apr. 2013,, 16:50   Politică
2401 0
Foto: point.md
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) trebuie să renunţe la candidatura lui Vlad Filat pentru funcţia de premier, care, în actualele condiţii politice, are şanse minime de a forma un nou guvern. De această părere este expertul politic Roman Mihăeş.

Solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze poziţia Partidului Liberal care a reiterat că nu-l va vota pe Vlad Filat, expertul a menţionat că, la moment, mingea se află pe terenul preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care, potrivit Constituţiei, trebuie să desemneze un candidat la funcţia de premier.

"Sperăm că preşedintele va desemna un candidat în cel mai scurt timp şi nu va tensiona societatea cu perioade lungi de aşteptare. Din momentul în care se va cunoaşte numele candidatului vor începe negocierile reale. Pînă acum nu au fost negocieri, dar tatonări de teren", a spus Mihăeş.

În opinia lui, deblocarea situaţiei politice va avea loc în condiţiile în care PLDM va renunţa la candidatura lui Vlad Filat şi va desemna un nou candidat pentru funcţia de premier.

"Nu cred că PLDM va renunţa din prima încercare la Vlad Filat. Probabil, că pentru început, PLDM va merge cu acelaşi candidat, care are şanse minime să acumuleze susţinerea unei majorităţi parlamentare. Nu exclud însă că din a doua încercare, PLDM va renunţa la candidatura lui Filat", a conchis Roman Mihăeş.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a relatat pentru "Infotag" că "PLDM demult trebuia să renunţe la candidatura lui Vlad Filat pentru funcţia de premier".

"Vlad Filat este o persoană compromisă politic şi administrativ, care nu are dreptul moral de a pretinde această funcţie. În toţi cei trei ani jumătate de guvernare, Filat s-a ocupat doar de PR personal. În aceste condiţii, în general nu văd care ar fi rostul ca el să se mai afle în aparatul de stat", susţine Ostalep.

Potrivit lui, "pentru toţi este clar că vor urma alegeri anticipate, indiferent dacă Filat va fi ales din nou premier sau nu".

"Chiar dacă Filat va fi votat de PLDM, PDM şi neafiliaţi, şi devine premier, acest Guvern nu va rezita mai mult de jumătate de an. Acest lucru îl înţelege oricine, pentru că structura pe care vor s-o creeze va fi una nefuncţională", a spus Ostalep.

Fostul viceministru susține că, în aceste circumstanţe, Vlad Filat, vrea să ajungă premier pentru a merge în anticipate, folosind resursele administrative.

"Filat nu vrea să meargă în alegeri ca o persoană discreditată în faţa societăţii. Prin urmare, miza este să ajungă din nou premier şi de pe această poziţie să meargă în alegeri anticipate. Una este cînd mergi în teritoriu cu girofarul şi alta cînd te prezinţi în faţa electoratului ca simplu cetăţean", a conchis Valeriu Ostalep.

În opinia lui, în această săptămînă nu se va decide nimic la capitolul desemnării candidatului la funcţia de premier.

"Pentru toţi este clar că Nicolae Timofti nu decide, el face doar ceea ce i se spune. Ce urmează acum depinde de PLDM şi PD, iar ei nu au decis deocamdată nimic. În această săptămînă nu vom avea nici procuror general, nici candidat la funcţia de premier", a spus Ostalep.

Preşedintele Nicolae Timofti urma să desemneze un candidat pentru funcţia de premier pe data de 5 aprilie. Ulterior, preşedintele a declarat că negocierile dintre foştii lideri ai AIE nu au finalizate şi le mai oferă timp să ajungă la un compromis. Timofti a declarat că această perioadă de negocieri ar putea dura şi o lună şi două. Pe de altă parte, spicherul Marian Lupu a declarat că negocierile nu pot dura la nesfîrşit şi că pînă la finele acestei săptămîni va fi anunţat candidatul la funcţia de premier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?