Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cînd ar putea începe AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

5 apr. 2013,, 17:33   Externe
5882 0
Foto : siapress.ru
Un profesor al Universităţii din Moscova, Serghei Malkov, academician la Academia militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. El şi-a expus joi ideea în timpul unei reuniuni a grupului de lucru pentru formarea cadrelor din industria militară rusă, de pe lîngă Consiliului prezidenţial cu privire la educaţie şi ştiinţă de la Moscova, relatează Interfax.

Un expert rus aruncă bomba. 'Acum aşteptăm un nou război mondial şi el se va produce în următorii zece ani', a declarat Malkov, explicînd că marile puteri ale lumii şi cele mai multe state industrializate se află în prezent în etapa finală a celui de-al cincilea ciclu Kondratieff (după numele savantului rus Nicolas Kondratieff).

Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzîndu-se pe o perioadă de pînă la 60 de ani, aceste cicluri sînt formate prin alternarea perioadelor de creştere ridicată a unor sectoare economice cu cele de creştere mai lentă. Studiul acestei teorii ajută la urmărirea evoluţiei economiei mondiale şi este de ajutor în domeniul predicţiilor politico-economice.
'În următorii zece ani, ne aşteaptă o puternică instabilitate politică şi tehnologică', a estimat expertul rus, explicînd că un grup de experţi de la Universitatea de Stat din Moscova a analizat ciclurile economice şi nivelul agresiunii militare în lume în ultimii 200 de ani şi au ajuns la concluzia că războaiele mondiale şi ciclurile economice se sincronizează. Ţările care nu vor reuşi să treacă de la al cincilea la al şaselea ciclu tehnologic vor rămîne în urmă cu 50 de ani.

Ciclul anterior de recesiune a coincis cu anii 80, perioada în care s-a pus capăt războiului rece.
Ciclurile lungi ale lui Kondratieff presupun o fază de expansiune economică care conduce în mod inevitabil la necesitatea de schimbare a societăţii. Dar posibilităţile de schimbare socială rămîn în urma necesităţilor economice, astfel încît dezvoltarea trece într-o fază descendentă în care efectele crizei şi dificultăţile în plan material impun reconstruirea relaţiilor economice şi de altă natură, de cele mai multe ori prin conflicte mondiale.

Cu toate acestea, aşa după cum a menţionat expertul rus, este imposibil de prevăzut dacă următorul conflict mondial va fi un 'război rece' sau un conflict militar deschis, scrie Capital, care citează Agerpres.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?