X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Promo-Lex a făcut bilanţul alegerilor prezidenţiale

26 ian. 2017,, 15:45   Politică
3526 6

Alegerile prezidenţiale din toamna anului 2016 au avut un caracter competitiv, au fost parţial libere şi au fost organizate în mod satisfăcător.

Acestea sînt concluziile raportului Asociaţiei Promo-Lex cu privire la rezultatele alegerilor.

Joi, în cadrul prezentării raportului, experţii Promo-Lex au evidenţiat cîteva probleme-cheie: utilizarea excesivă a resurselor administrative de către anumite partide, restricţionarea accesului la secţiile de votare din străinătate, precum şi participarea Bisericii Ortodoxe din Moldova în cadrul campaniilor electorale din partea candidatului Igor Dodon.

Experta Promo-Lex Cornelia Calin a menţionat şi "lipsa activităţilor de monitorizare asupra grupurilor de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor". De asemenea, ea a subliniat că au fost încălcate normele cu privire la prezentarea rapoartelor financiare la timp de către unele partide.

Drept exemplu, ea a adus ziarul electoral al preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a fost editat cu un tiraj de 100 de mii de exemplare în România, iar raportul financiar al acestuia nu a fost prezentat la timp. Cu toate acestea, observaţia în cauză a dus la unele obiecţii din partea unui membru al Partidului Liberal, care a fost prezent în sală şi care a numit acuzaţiile drept nefondate.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu, a menţionat că aceste alegeri au fost "o adevărată provocare atît pentru societate, cît şi pentru CEC, dar s-au desfăşurat în condiţii de transparenţă maximă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?