Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova a fost deschis un coridor de transport intermodal pentru transportul de mărfuri între Marea Neagră și Marea Baltică

3 apr. 2013,, 10:33   Societate
3535 0
Foto: gov.md
În Republica Moldova, a fost deschis oficial un coridor de transport intermodal pentru transportul de mărfuri pe mare și pe cale ferată între Marea Neagră și Marea Baltică, prin intermediul trenului de cursă regulată ZUBR (de transportare a containerelor).

La eveniment au participat prim-ministrul în exercițiu al Republicii Moldova, Vladimir Filat, directorul general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova",Vitalie Strună, și directorul general al „Danube Logistics" SRL, Thomas Moser, care este investitorul general, proprietarul și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Vlad Filat a participat la o demonstraţie a procesului de încărcare a containerelor transportate din China care urmează a fi expediate pe cale ferată spre Belarus, Ucraina și alte ţări. Prim-ministrul în exercițiu a adresat felicitări cu prilejul lansării coridorului de transport intermodal al mărfurilor prin punctul de transbordare al containerelor din Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Filat a remarcat importanţa participării ţării noastre la asemenea proiecte, care demonstrează modul în care două tipuri de transport (maritim și feroviar) pot contribui la reducerea costurilor de transportare și atragerea de fluxuri de tranzit extern, care pînă în prezent ocoleau Republica Moldova. „Astfel sînt exploatate la maxim investițiile în infrastructura portuară, dar și în infrastructura căilor ferate, generînd plusvaloare pentru întreaga regiune de sud a Republicii Moldova", a declarat Vlad Filat.

Thomas Moser, director general „Danube Logistics" SRL, a mulţumit Guvernului pentru susţinere în realizarea proiectului respectiv. Oficialul a subliniat că proiectul în cauză sporeşte vizibil importanţa regională a Republicii Moldova din punctul de vedere al tranzitului transportului de mărfuri.

În decembrie 2012, Î.S. „Calea Ferată din Moldova" (CFM) şi „Danube Logistics" au devenit parteneri ai proiectului regional ZUBR – trenul de cursă regulată de transportare a containerelor din porturile din Marea Neagră spre porturile din Marea Baltică. Includerea Republicii Moldova în itinerarul trenului ZUBR a devenit posibilă datorită identificării potențialului de cerere pentru acest coridor din partea companiilor de transport din Turcia, urmare a vizitei oficiale în Turcia în noiembrie 2012, dar și prin asigurarea unei colaborări eficiente dintre CFM (întreprindere de stat) și „Danube Logistics" (investitor străin) – administrator al Portului Internațional Liber Giurgiulești. Astfel, prin crearea unui tarif comun maritim-feroviar, competitiv în raport cu alte modalități de transportare a mărfurilor, a fost posibilă crearea unui produs nou, care corespunde cererii în creștere a pieței. Creșterea estimată a volumului de containere transportate prin intermediul acestei platforme noi este de circa 3,5 ori, de la 1160 de containere în 2012 la circa 4000 de containere în 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?