Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Peste o treime din medicii din Moldova renunță anual la locul de muncă

24 ian. 2017,, 10:00   Societate
3328 1

Ministerul Sănătății se arată îngrijorat că o treime din medicii tineri renunță, în fiecare an, la locul de muncă, deși pentru a obține licența în domeniu învaîî 9-10 ani.

O treime dintre medicii tineri din Moldova părăsesc, anual, locul de muncă din cauza salariilor neatractive. Aceste date sînt prezentate de Ministerul Sănătății și se referă la toate raioanele republicii, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți.

”Deși profesia de medic rămîne în continuare una prestigioasă, faptul că anual circa 1/3 din tinerii specialiști, care au urmat o pregătire de 9-10 ani în domeniu, cu investiții materiale și intelectuale considerabile, nu doresc să continue activitatea de muncă în sistemul public al sănătății, poate fi considerat un indicator deosebit de relevant că sistemul public al sănătății rămîne un spațiu neatractiv, cu excepția municipiului Chișinău și Bălți”, potrivit Ministerului Sănătății.

Potrivit instituției, menținerea medicilor tineri în instituțiile medico-sanitare publice necesită un efort comun atît din partea Guvernului, Ministerului Sănătății, cît și a conducerii instituțiilor medicale și autorităților publice locale.

”Este necesar de creat condiții atractive de muncă, salarizare și dezvoltare a tinerilor specialiști, pentru a asigura instituțiile medicale cu personal medical calificat și a menține performanța înaltă a instituției”, susține Ministerul Sănătății.

În acest context, Ministerul Sănătății propune majorarea cu 50 la sută a indemnizației unice pentru tinerii specialiști încadrați în cîmpul muncii în mediul rural. Conform proiectului de hotărîre de guvern, înaintat spre consultări publice, indemnizația unică pentru medici și farmaciști va crește de la 30 de mii la 45 de mii de lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic mediu indemnizația unică va fi majorată de la 24 de mii de lei la 36 de mii de lei, care vor fi alocate în tranșe.

Prima tranșă va fi achitată după prima lună de activitate și va constitui 11,25 de mii de lei pentru medici şi farmacişti și cîte 9 mii de lei pentru personalul medical şi farmaceutic mediu şi, ulterior, la sfîrșitul fiecărui an de activitate. Achitarea indemnizațiilor se va efectua din mijloacele financiare, prevăzute anual în Legea bugetului de stat, prin intermediul bugetelor instituțiilor medico-sanitare, unde vor fi repartizați tinerii specialiști.

La începutul acestei luni,la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă erau propuse peste 500 de locuri de muncă vacante pentru specialiștii în domeniul sănătății.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?