Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

A intrat în vigoare Legea cu privire la parcurile IT

5 ian. 2017,, 10:15   Economie
9902 1

Pe 1 ianuarie 2017, în Moldova a intrat în vigoare Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei, care prevede crearea primelor parcuri IT ce vor activa în regim virtual și oferirea rezidenților acestora a diverselor beneficii și înlesniri fiscale, relatează NOI.md.


Astfel, rezidenții parcurilor vor achita un impozit unic de 7 la sută din vînzări, care va include și va substitui impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați și angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxele rutiere.

Suma minimă a impozitului unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației va fi determinată lunar pentru fiecare angajat în parte și va constitui 30 la sută din salariul mediu lunar pe economie, prognozat pe perioada fiscală a impozitului respectiv.

În parcurile IT vor fi desfășurate următoarele activități: realizarea softului la comandă (software orientat spre client); editarea jocurilor de calculator; editarea altor produse software; managementul (gestiunea şi exploatarea) mijloacelor de calcul; prelucrarea de date, administrarea paginilor web şi activităţile conexe); activităţi ale portalurilor web; consultanţă în tehnologia informaţiei; alte activităţi de servicii în tehnologia informaţiei.

Parcurile pentru tehnologia informaţiei vor putea fi și virtuale. Cetățenii vor putea activa în cadrul lor din propriile oficii aflate pe teritoriul țării, după înregistrarea în calitate de rezident și asumarea tuturor angajamentelor prevăzute de lege.

Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei reglementează procesul de creare și funcționare a parcurilor IT și are drept scop crearea premiselor necesare pentru impulsionarea dezvoltării industriei tehnologiei informației prin crearea locurilor de muncă cu valoare adăugată înaltă şi atragerea de investiţii autohtone şi străine.

Legea a fost elaborată în vederea creării premiselor necesare pentru creșterea industriei tehnologiei informației, precum și crearea în Moldova a unui mediu de afaceri competitiv la nivel regional, în conformitate cu Strategia de creștere a competitivității industriei tehnologiei informației pe anii 2015-2021.
Se prevede că implementarea Legii va contribui la intensificarea businessului în domeniul IT, majorarea fluxului de investiții în acest domeniu, care, în ansamblu, vor da un impuls nou dezvoltării industriei IT, orientate, în principal, spre crearea produselor cu o valoare adăugată înaltă destinate exporturilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?