X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Boțan, despre demisia lui Șalaru: Este o reglare de conturi

27 dec. 2016,, 12:46   Politică
9863 11

Demiterea lui Anatol Șalaru este rezultatul unei reglări de conturi, din care fiecare formațiune încearcă să tragă foloase, a comentat analistul politic Igor Boțan, director al Asociației ADEPT, intervievat de NOI.md.


Interlocutorul a remarcat că, în urma acestei demisii, desemnarea unui nou ministru al apărării de către liberali va fi anevoioasă, iar în consecință soluția ar putea fi găsită de premier și președinte. În opinia lui Igor Boțan, cel mai probabil, vom asista la un spectacol de poziționări ale partidelor, iar în acest scandal ar putea fi atrasă și Curtea Constituțională.

„Socialiștii se arată țepoși, dar sigur că are de pierdut Partidul Liberal. Este un conflict intern care s-a revărsat peste limitele acestui partid. Domnul Ghimpu își demonstrează propria încăpăținare, iar țara rămîne fără ministru al apărării. Intriga constă în faptul cum va fi numit noul ministru: dacă dl Ghimpu insistă pe candidatura dlui Munteanu, atunci în joc intră premierul și președintele – fără decretul președintelui nu poate fi numit. Vor fi, probabil, adresări la CCM, va fi un joc de tatonare a pozițiilor, un ping-pong și asta arată cît de șubredă este această situație”, a explicat Igor Boțan.

În opinia analistului politic, este puțin probabil ca noul ministru al apărării să fie propus de socialiști, întrucît asta ar însemna participarea lor la guvernare. Curios este și faptul dacă a existat o a doua solicitare a premierului cu privire la demisia lui Șalaru, după ce prima a fost respinsă de Nicolae Timofti, susține Boțan.

„Dacă a existat, atunci e clară complicitatea dlui Ghimpu, e un indicator că, de dragul menținerii majorității parlamentare, guvernarea îi demite pe cei care i-au fost foarte fideli. Chestia asta nu trebuie tratată altfel decît reglare de conturi”, a specificat intervievatul.

Analistul mai este de părere ca Anatol Șalaru era pregătit pentru acest scenariu și că își va continua cariera politică. „Cred că se va ocupa de preluarea electoratului PL, va dori probabil să valorifice acest suport sugerat sau inventat poate. Liberalii însă nimeresc într-o situație foarte proastă”, a conchis Igor Boțan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?