Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Autorităţile vor majora salariile asistenţilor sociali comunitari

23 dec. 2016,, 09:53   Societate
4397 0

Salariile asistenţilor sociali comunitari vor fi majorate de la 1 ianuarie 2017.


Parlamentul a aprobat în două lecturi amendamentele la legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

Potrivit autorului proiectului, deputata Partidului Democrat, Valentina Stratan, majorarea este necesară deoarece mulţi asistenţi sociali pleacă din acest domeniu din cauza salariilor mici. Dacă în 2014 statul avea 1,2 mii de asistenţilor sociali comunitari, acum sunt 1142.

Deputata Partidului Comuniştilor, Oxana Domeni, a menţionat că "statul trebuie să majoreze salariile şi altor lucrători sociali a căror muncă este destul de grea".

"Din păcate, deocamdată nu pot fi alocate mai multe mijloace din bugetul de stat. Am ales asistenţii sociali comunitari deoarece anume ei merg cel mai des la oamenii aflaţi în dificultate, merg pe frig, pe ploaie sau pe ninsoare. Ei mereu intră în casele celor bolnavi de tuberculoză sau la oamenii cu tulburări mintale. Având o muncă atât de grea, salariul lor este unul derizoriu", a spus Stratan.

Deputata Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu, a menţionat că "mulţi lucrători din sfera socială nu îşi îndeplinesc obligaţiunile".

"Merg des prin sate, Oamenii se plâng că asistenţii sociali nu intră la ei şi ignoră problemele lor. Ar fi bine ca această problemă să fie soluţionată şi controlată, pentru ca asistenţii să-şi îndeplinească obligaţiunile", a propus ea.

Drept răspuns, Stratan a declarat că, potrivit legii, unui asistent social comunitar îi revin 1,5 mii de oameni. În acelaşi timp, în unele localităţi nu sunt asistenţi şi nu are cine oferi serviciile sociale. În altele, dimpotrivă, lucrează câte doi-trei asistenţi, ceea ce este prea mult pentru un sat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?