Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

MONEYVAL a remarcat succesele Moldovei în lupta cu spălarea banilor

19 feb. 2013,, 15:39   Economie
3404 2
Foto: legalmarketing.ro
Moldova a realizat progrese în combaterea spălării banilor, dar se impune o ameliorare a situaţiei. Concluziile aparţin Comitetului de Experţi al Consiliului Europei pentru estimarea măsurilor de combatere a spălării banilor (MONEYVAL), care a făcut public un raport privind situaţia din Moldova la acest capitol.

Potrivit Agenţiei "Infotag" care citează comunicatul, publicat pe site-ul Uniunii Europene în care se menţionează că, în comparaţie cu anul 2007, cînd Republica Moldova ultima dată a procedat la evaluarea reformei legislaţiei penale, calificarea infracţiunii de spălare a banilor a fost adusă în corespundere cu standardele internaţionale.

"Principalul neajuns mai rămîne practica organelor judiciare care consideră că stabilirea pedepsei pentru infracţiunea de bază este o condiţie obligatorie a urmăririi penale în continuare pentru spălarea banilor", - opinează experţii UE.

Ei consideră că schimbările pozitive rezidă în faptul că "actualmente crimă este considerată finanţarea organizaţiilor teroriste şi a unor terorişti aparte şi că dreptul penal moldovenesc vizează întregul spectru de crime, calificate de acordurile internaţionale corespunzătoare".

Concomitent, baza juridică privind măsurile provizorii şi regimul confiscării "rămîne slabă şi autorităţile utilizează insuficient dispoziţiile legale existente privind arestul şi confiscarea". În plus, în raport se indică la neajunsurile regimului de îngheţare a activelor teroriste în corespundere cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

"Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, intrată în vigoare în anul 2011, a abilitat organele de anchetă financiară ale Moldovei cu funcţii şi obligaţii care corespund principalelor standarde internaţionale, a soluţionat pe plan legislativ problema lipsei de independenţă, de care suferea anterior. Însă organele de supraveghere nu sînt îndeajuns de eficiente, lipseşte o gradaţie clară a pedepselor pentru încălcarea legii, iar amenzile, prevăzute de aceasta din urmă nu sînt îndeajuns de eficiente şi proporţionate", se spune în document.

MONEYVAL va monitoriza în continuare îndeplinirea recomandărilor pentru Moldova, care, în decembrie 2014, urmează să prezinte un raport.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?