X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Reprezentanţii Moldovei în CUC sînt îngrijoraţi în legătură cu încercările de destabilizare a situaţiei în zona de securitate – declaraţie

15 feb. 2013,, 14:14   Societate
2728 0
Foto: radiochisinau.md
Reprezentanţii Moldovei în Comisia Unificată de Control (CUC) sînt îngrijoraţi în legătură cu încercările de a destabiliza situaţia în zona de securitate la Nistru, în special, în oraşul Bender. Despre aceasta se spune în declaraţia difuzată în ajun, la finele şedinţei ordinare a CUC şi Comandamentului Militar Unit.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care citează acest document, anterior, copreşedintele CUC din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, a făcut în repetate rînduri declaraţii în mass-media locală privind necesitatea sporirii contingentului militar al RMN la Bender, drept răspuns la pretinsa prezenţă a militarilor moldoveni pe teritoriul "orăşelului militar nr.11", unde sînt dislocaţi pacificatorii ruşi.

"Aceste afirmaţii poartă un vădit caracter politic, reprezentând, de fapt, nişte scorneli", se subliniază în declaraţie.

"Afirmaţiile părţii transnistrene privind prezenţa aparatajului special ЗАС la staţia radioreleuri Р-415 au fost dezminţite totalmente în timpul verificării speciale, întreprinse de militarii tuturor celor patru părţi (în răspuns la cererile insistente ale delegaţiei transnistrene)", se spune în documentul reprezentanţilor R.Moldova în CUC.

Concomitent, în acest document se menţionează că, "pe teritoriul nodului de comunicaţii "Koliţo" ("Кольцо") există mijloace închise de comunicaţii, utilizarea cărora contravine intereselor operaţiunii de pacificare. În această situaţie, ceilalţi participanţi ar putea recurge la dreptul asigurat de principiul parităţii pentru a amplasa mijloace analoage de organizare a legăturii cu militarii lor şi cu alte departamente".

În documentul citat se spune că, la începutul anului 2013, la Bender, partea moldovenească şi cea transnistreană avea componenţe numerice aproximativ egale de reprezentanţi în efectivul Direcţiei Comandamentului Militar: 41 de persoane - din partea R.Moldova şi 39 – a RMN.

Autorii declaraţiei atrag atenţia asupra faptului că, timp de 15 ani, partea moldovenească la Bender nu şi-a permis să majoreze nici efectivul, nici mijloacele tehnice.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?