Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Noile prevederi ale legii cu privire la ipotecă vor simplifica procedura de executare a dreptului de ipotecă

13 feb. 2013,, 11:35   Economie
4857 0
Foto: dcnews.ro
Noile modificări propuse la Legea cu privire la ipotecă vor facilita realizarea mai rapidă a procedurilor de executare a dreptului de ipotecă. Despre aceasta a menţionat marţi în cadrul unei conferinţe de presă şeful Direcţiei juridice a Ministerului Economiei, Vasile Vulpe.

Potrivit Agenţiei "Infotag", Vulpe a menţionat că prezenta lege vine să asigure în cadrul raporturilor de credit un echilibru între drepturile şi obligaţiile băncii-creditor şi cele ale debitorului şi a fost elaborată de Ministerul Economiei.

"Simplificarea procedurii va fi posibilă datorită investirii cu formulă executorie a contractelor de ipotecă. De exemplu, dacă cetăţeanul a gajat apartamentul şi nu şi-a putut onora obligaţiunile, atunci banca este în drept să-şi realizeze drepturile sale fără a se adresa în instanţa de judecată. O alternativă poate constitui evacuarea din apartament sau vînzarea imobilului în baza contractului de ipotecă, în care trebuie să fie indicat un punct special. Acest punct urmează să fie inclus în contract în baza acordului comun al părţilor", a spus sursa citată.

Modificările legislative propuse urmăresc inclusiv dezvoltarea pieţei ipotecare, prin reglementarea activităţii de creditare, crearea condiţiilor legale pentru exercitarea mai rapidă a dreptului de ipotecă instituit pentru garantarea creditului.

"Modificările ar contribui la încurajarea băncilor de a credita mai activ persoanele, de a accepta ca gaj mai multe tipuri de bunuri, la crearea pentru solicitanţii de credit a condiţiilor mai favorabile de obţinere a creditelor, de reducere a costurilor acestora, precum şi la asigurarea unei protecţii mai bune a intereselor debitorului în raporturile cu creditorul", a spus Vulpe.

Modificările la legislaţie vor intra în vigoare din 14 martie 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?