X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

SCE, îngrijorat de modul cum au loc licitațiile pentru energie

9 mai. 2022,, 08:31   Economie
2755 0

Secretariatul Comunităţii Energetice (SCE) cere autorităților de la Chișinău respectarea deplină a acquis-ului comunitar al energiei pentru a stabili o bază legală și de reglementare puternică necesară pentru a valorifica potențialele beneficii ale integrării Moldovei și Ucrainei în sistemul energetic european.

În cadrul unei vizite la Chișinău, directorul SCE, Artur Lorkowski și directorul adjunct Dirk Buschle au discutat cu șefa statului Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliță și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spinu, despre măsurile practice de susținere a Republicii Moldova în asigurarea furnizării de energie din Ucraina pe termen scurt și înființarea unui mecanism intern care să permită schimburi transfrontaliere eficiente în mod continuu cu Ucraina și ulterior și cu România, transmite Mold-street.com.

Soluții pentru a asigura prețuri rezonabile la energie

Șefa Executivului a menționat că implicarea SCE și suportul oferit Guvernului vor ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică, accentuată recent de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor, și vor contribui la avansarea în asigurarea securității energetice.

„Întărirea capacităților pentru depășirea provocărilor din sectorul energetic, este un lucru esențial în asigurarea stabilității noastre economice, sociale și politice. Ne dorim ca rezultatele conlucrării cu SCE să fie reflectate în legislația țării noastre, iar împreună să creăm un sector energetic mai sigur și mai rezistent la actualele și viitoarele provocări atît la furnizarea gazelor naturale, cît și la electricitate.


Pe termen scurt, însă, trebuie să găsim împreună soluții pentru a asigura prețuri rezonabile la energie”, a spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministra s-a referit la acțiunile întreprinse deja de Executiv pentru sporirea securității aprovizionării cu gaze naturale și asigurarea accesului neîntrerupt al cetățenilor la energia electrică, menționînd că prioritare rămîn investițiile în surse regenerabile.

Se cere trecerea de urgență la o procedură de achiziții bine concepută

Pe de altă parte conducerea SCE a cerut respectatea angajamentelor asumate de către Republica Moldova.

„Deocamdată modul de operare este unul de criză. Cu toate acestea, necesitatea trecerii treptate de la actualul proces de achiziții de urgență la o procedură de achiziții bine concepută și continuă, desfășurată de părțile interesate responsabile cu implementarea mecanismelor de piață, este mai urgentă ca niciodată. Acest lucru va ajuta la eliminarea incertitudinilor, întărind securitatea aprovizionării cu energie a Republicii Moldova”, a declarat Artur Lorkowski.

Potrivit conducerii SCE respectarea deplină a acquis-ului comunitar al energiei este necesară pentru a stabili baza legală și de reglementare puternică necesară pentru a valorifica potențialele beneficii ale integrării Moldovei și Ucrainei la rețeaua Europei Continentale.

În acest scop, Secretariatul s-a angajat să sprijine autoritățile moldovenești în transpunerea pachetului de reglementări și directive adoptate de Consiliul Ministerial al Comunității Energiei în noiembrie 2021.

În cadrul vizitei conducerii SCE a fost inaugurat noul sediu al Secretariatului de la Chișinău. SCE susține că Biroul de la Chișinău al Secretariatului, condus de expertul senior în energie Denis Tumuruc, va servi drept legătură între Secretariat și părțile interesate din domeniul energetic național și internațional din Moldova.

Comunitatea Energetică este o organizație internațională care reunește mai multe state membre UE, Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Țara noastră este membru al Comunității Energetice începînd cu anul 2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?