X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cînd ar putea fi publicat contractul cu Gazprom

14 ian. 2022,, 14:15   Economie
3167 0

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, confirmă că întreprinderea Moldovagaz nu a trimis pînă în prezent nicio solicitare către Gazprom prin care să ceară acordul de a fi publicat contractul privind livrarea gazelor naturale, semnat de către Republica Moldova și Rusia.

Totodată, acesta a mai spus că, contractul poate fi făcut public doar cu acordul Gazprom.

Invitat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, Vadim Ceban a oferit mai multe detalii referitor la contractul privind livrarea gazelor naturale, dar și ce acțiuni urmează să întreprindă întreprinderea pentru a soluționa această problemă.

„Este necesar acordul Gazpromului. Noi, Moldovagaz nu am solicitat să fie publicat, dar există o procedură după contract. În cazul în care se solicită din partea organelor de anchetă, organelor speciale, se solicită acest contract, noi înaintăm după procedură și scriem o scrisoare către Gazprom unde indicăm scopul. De exemplu că este din punct de vedere a unor investigații și respectiv ei ne oferă posibilitatea să oferim anume persoanei date. Persoana dată se semnează că a primit informațiile și că își asumă responsabilitatea pentru nedivulgarea informațiilor”, a relatat acesta în cadrul emisiunii.

Referitor la posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor pînă la sfîrșitul lunii ianuarie 2022, Ceban a comentat că aceasta ar fi unul din instrumentele care ar ajuta Republica Moldova să iasă din această problemă.


„Așteptăm ca săptămîna viitoare să aibă loc ședința Consiliului de Observatori pentru a vedea dacă va fi acceptată amînarea pentru o perioadă de timp. Avînd în vederea perspectiva cotațiilor bursierilor considerăm că ar fi un instrument pentru a depăși această problemă....Acum confirm că unica ce putem solicita de la furnizor este perioada de scadență sumplimentar cu cîteva zile pentru a achita consumul curent pentru această lună”, a mai spus președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”.

Amintim că, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit marți seară în ședință pentru a aproba o serie de măsuri în privința redresării situației de pe piața gazelor naturale și riscurile pe care le implică aceasta pentru consumatorii din Republica Moldova. Membrii Comisiei au audiat raportul Moldovagaz, dar și cel al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru Republica Moldova.

În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale au adoptat mai multe decizii printre care și inițierea dicuțiilor de către Moldovagaz în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor pînă la sfîrșitul lunii ianuarie 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?