X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

O bună parte din liniile de cale ferată din Moldova ar trebui să fie schimbate

18 iun. 2020,, 10:30   Societate
3063 0

Liniile de cale ferată din Moldova sînt într-o stare deplorabilă. Pe agenda Ministerului Economiei se află un proiect de reabilitare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Bender - Giurgiuleşti cu o lungime de 230 de kilometri.

Această porţiune reprezintă aproximativ 15 la sută din totalul celor 1.500 de kilometri de cale ferată din ţară. Totodată, tronsonul Bender - Giurgiuleşti este unul de importanţă strategică, transmite publika.md.

Responsabilii de la "Calea Ferată din Moldova" spun că 80 la sută din şine ar trebui schimbate. Din cauza costurilor mari însă în loc de lucrări de reabilitare, se face mai multă mentenanţă. Aşa că fisurile impun, pe alocuri, limite de viteză şi greutate, fapt ce face transportul marfar neatractiv pentru antreprenori.

Are de pierdut şi întreprinderea "Calea Ferată din Moldova".

"Sîntem nevoiţi să facem multe lucrări de dezmembrare a garniturilor, de conexiune a acestor garnituri care ne invocă cheltuieli suplimentare", a afirmat directorul interimar "Calea Ferată din Moldova", Adrian Onceanu.


Acum, pe căile ferate din Moldova se fac doar lucrări de întreţinere.

"Pentru o întreţinere corectă a căilor ferate, anume a infrastructurii ar fi necesar pe an undeva 150, 200 de milioane de lei. Asta doar pentru reparaţii curente şi nu pentru reparaţii capitale", a menţionat Adrian Onceanu.

În acest scop, statul a luat un credit de 95 de milioane de euro de la BERD, BEI şi UE. Cu aceşti bani va fi reabilitată infrastructura feroviară pe porţiunea Bender - Giurgiuleşti, tronsonul principal de tranzit al mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova.

"Infrastructura, din păcate, se află într-o stare deplorabilă. Din cauza aceasta, viteza de deplasare este una foarte mică, sînt tronsoane unde viteza de deplasare este de 20 de kilometri pe oră. Acest lucru face calea ferată necompetitivă în raport cu transportul rutier. Respectiv, reabilitarea tronsonului Bender - Giurgiuleşti presupune inclusiv majorarea vitezei de deplasare", a comunicat secretarul de stat MEI, Iulian Postică.

Proiectul a început în 2014 cu un împrumut de 55 de milioane de euro. Apoi, specialiştii au constatat că aceşti bani nu sînt suficienţi, iar ţara noastră s-a mai împrumutat cu încă 40 de milioane de euro. Prima parte a proiectului, care prevede achiziţionarea a 12 locomotive, urmează să se încheie în următoarele luni. Cît despre lucrările de reabilitate, sîntem la etapa de organizare a licitaţiilor. Autorităţile estimează că lucrările ar putea începe din toamnă şi ar putea dura pînă la trei ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?