COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Ucraina vrea includerea zonei Cernobîl în patrimoniul UNESCO

26 apr. 15:46   În lume
1631 0

O centrală nucleară abandonată înconjurată de o arie aridă, moloz și clădiri în ruină, nu este ceea ce majoritatea oamenilor asociază cu un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Dar exact asta este ceea ce are în vedere Ucraina pentru Cernobîl, informează The Guardian.

Sperînd că acest lucru ar putea atrage finanțare și numeroși turiști, guvernul de la Kiev a început procesul înscrierii zonei Cernobîl pe lista patrimoniului mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Demersul vine la 35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. „Credem că includerea Cernobîlului pe lista patrimoniului UNESCO este un prim și important pas către a transforma acest loc minunat într-o destinație unică de interes pentru întreaga omenire”, a declarat Oleksandr Tkacenko, ministrul culturii din Ucraina.

Potrivit ministrului ucrainean al culturii, înainte de a trimite o astfel de cerere la ONU, locațiile care solicită protecția UNESCO trebuie incluse pe o listă națională a patrimoniului cultural și istoric. Oleksandr Tkacenko a precizat că ministerul său a decis recent să includă pe listă un imens radar militar construit în anii ’70 în apropierea orașului Cernobîl.

Acum se discută despre extinderea aplicației pentru a include în patrimoniul național întreaga zonă „închisă” a Cernobîlului, de 30 de kilometri. Cea mai mare parte a acesteia se află în jurul centralei nucleare abandonate – o zonă sălbatică, în care se zăresc clădiri în ruină, printre tufișuri și moloz.


Toate clădirile din Pripiat, un oraș fantomă care adăpostea cîndva 50.000 de oameni care lucrau în marea lor majoritate la uzină, au ajuns în ruină. Oleksandr Tkacenko speră că Cernobîlul, care devenise înaintea pandemiei de coronavirus un loc popular pentru turiștii dornici de aventură, să atragă din nou vizitatori.

În 2019, miniseria „Cernobîl”, produsă de HBO, a făcut ca numărul de vizitatori la centrala electrică și în împrejurimile orașului Pripiat să crească spectaculos, la peste 120.000 de persoane.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X