X 

Tusk, preocupat de situaţia din Golf

21 iun. 2019,, 22:00   Război în Ucraina
2604 0

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că Uniunea Europeană este preocupată şi urmăreşte îndeaproape tensiunile din regiunea Golfului Persic, amplificate de recenta doborîre a unei drone americane de către Iran, dar liderii celor 28 de state ale UE reuniţi joi şi vineri la un summit european nu au adoptat o declaraţie comună pe acest subiect, transmite agenţia EFE.

''Uneori este mai bine să nu intervii'', a motivat Tusk lipsa unei asemenea declaraţii. ''Desigur că urmărim îndeaproape situaţia şi sîntem foarte preocupaţi de evenimentele din zona Golfului, dar nu a existat o raţiune pragmatică pentru a pregăti o declaraţie a Consiliului European specific pe acest subiect'', a adăugat el în faţa presei la încheierea summitului.

În acest timp, guvernul german a emis o declaraţie în care s-a declarat convins că SUA sînt interesate să evite un conflict militar cu Iranul şi a cerut părţilor implicate să detensioneze situaţia. La rîndul ei, cancelarul Angela Merkel a declarat la finalul summitului european că, în marja acestei reuniuni, consilierii de politică externă ai liderilor statelor UE au discutat despre situaţia din Golf. ''Desigur că sîntem preocupaţi de situaţie şi mizăm pe negocieri diplomatice, pe o soluţie politică pentru această situaţie foarte tensionată'', a spus Merkel, potrivit agenţiei DPA.

O dronă americană a fost doborîtă pe 19 iunie de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o ''misiune de spionaj'', dar Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ''atac neprovocat'' al armatei iraniene.

Preşedintele Donald Trump a postat joi pe Twitter un mesaj în care afirmă că ''Iranul a făcut o mare greşeală'' prin doborîrea dronei, evocînd apoi în faţa jurnaliştilor posibilitatea unei erori umane din partea vreunui comandant iranian.

Însă potrivit cotidianului The New York Times, Trump ar fi a aprobat joi un atac selectiv contra Iranului, dar a suspendat ordinul înainte ca Pentagonul să-l execute.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?