X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Summitul pentru pace ar putea avea loc la New York pe 24 februarie

12 ian. 14:30   Război în Ucraina
2878 1

Summitul pentru pace, care a fost anunțat anterior de oficialitățile de la Kiev, ar putea avea loc pe 24 februarie, la sediul ONU din New York.

Despre acest lucru a anunțat ambasadorul Ucrainei în Turcia Vasily Bodnar într-un interviu acordat agenției Anadolu, scrie Adevărul European.

Bodnar a reamintit că președintele ucrainean Vladimir Zelenski, în discursul său de la summitul G20, a prezentat un plan de pace în 10 puncte și a declarat că această propunere acoperă aspecte precum securitatea, inclusiv alimentația și energia, precum și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Ambasadorul a vorbit și despre summitul pentru pace anunțat de Kiev, care ar trebui să aibă loc sub medierea secretarului general al ONU Guterres.

„Credem că acest summit va avea loc cel mai probabil la ONU, la New York, pe 24 februarie”, a spus diplomatul ucrainean.


El a mulțumit, de asemenea, ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu, care a declarat oficial că Turcia sprijină planul de pace propus de Ucraina și este gata să participe la implementarea acestuia.

În decembrie, ministrul de Externe Dmitri Kuleba a raportat că guvernul Ucrainei încearcă să organizeze un summit privind „formula păcii” propusă de Kiev pînă la sfîrșitul lunii februarie 2023, iar secretarul general al ONU António Guterres este considerat mediator.

De remarcat că, anterior, premierul ungar Viktor Orban a declarat în repetate rînduri că pacea în Ucraina va fi cel mai facilitată de negocierile dintre Rusia și Statele Unite.

El crede că ucrainenii pot lupta atîta timp cît Statele Unite îi sprijină cu arme și bani.

Viktor Orban a reafirmat poziția Ungariei conform căreia este necesară o încetare a focului în război și apoi negocieri de pace.

"Ucraina poate continua să lupte doar atîta timp cît Statele Unite o sprijină cu bani și arme. Dacă americanii vor pace, atunci va fi pace", a spus el.

4
1
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?