COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 551 348   INFECTAȚI 258 624(+89)   TRATAȚI 251 389     DECESE 6245(+1)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2822
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7302

SUA îndeamnă la un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice 2022

19 mai. 07:16   În lume
981 1

Declaraţii războinice pe linia China-SUA folosind sportul ca subiect de discuţie. Preşedinta democrată a Camerei inferioare a Congresului american, Nancy Pelosi, a îndemnat marţi la un "boicot diplomatic" al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing pentru a denunţa încălcarea drepturilor omului în China, notează AFP.

Nancy Pelosi se pune contra Chinei şi a Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022: ”Să facem un boicot diplomatic”.

"Nu putem pretinde că totul este în regulă cu organizarea Jocurilor Olimpice din China", a afirmat ea în cursul unei audieri consacrate drepturilor omului şi Beijingului, în contextul în care în Statele Unite se înmulţesc apelurile la boicotarea acestora.

"Din păcate, sîntem aici pentru că China continuă să zdrobească disidenţa politică", a adăugat Nancy Pelosi, al treilea personaj în stat, adăugînd că SUA sînt datoare "să denunţe încălcările drepturilor omului în China".

"Să facem un boicot diplomatic, dacă sînt organizate Jocurile Olimpice", a spus ea. În timpul acestei audieri, activişti pentru drepturile omului au denunţat represiunea musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang şi a opozanţilor politici din Hong Kong. Organizarea Jocurilor Olimpice le oferă regimurilor autoritare posibilitatea de "a-şi şterge crimele, de a-şi stimula imaginea în străinătate şi de a-şi întări alianţele", a declarat Samuel Chu, din partea Hong Kong Democracy Council, un grup cu sediul în Statele Unite.


El a cerut Comitetului Internaţional Olimpic "să facă ceea ce nu a făcut şi a refuzat să facă înainte, să interzică Chinei participarea şi organizarea unor evenimente majore pe termen nelimitat". Rayhan Asat, un avocat de origine uigură, al cărui frate este în prezent deţinut într-un lagăr de muncă, a spus că sprijinul pentru Jocurile Olimpice din 2022 "sugerează că negăm suferinţa poporului uigur".

Directoarea generală a Comitetului Olimpic american (USOPC), Sarah Hirshland, a pledat la rîndul său împotriva boicotului, explicînd că JO sînt importante în contextul sfîrşitului pandemiei. "Lumea a petrecut mai mult de un an în izolare, în carantină şi îngrijorată", a spus ea într-o scrisoare către comisie. Prezenţa a "mii de sportivi din întreaga lume în faţa flăcării olimpice şi paralimpice va marca momentul emergenţei după dificultăţile anului trecut".

"sîntem tulburaţi de situaţia din China", a recunoscut ea, estimînd în aceleaşi timp că boicotul sportiv "nu este soluţia la problemele geopolitice".

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽