COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rusia se pregătește de un nou val al pandemiei de COVID-19

Rusia se pregătește de un nou val al pandemiei de COVID-19

În contextul în care Rusia a înregistrat zilnic peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus, pînă la jumătatea acestei luni, președintele Vladimir Putin a dat startul unei ieşiri treptate din starea de urgență, ierarhizată de regiuni.

Decizia a fost puternic contestată, mai ales de către Aleksei Navalnîi, principalul său opozant, care a reacționat la decizia președintelui de a anula măsurile naţionale chiar în ziua în care s-a atins recordul numărului de bolnavi (11 mai), transmite b1.ro.

Ieșirea din izolare a Rusiei, anunțată în ziua cu numărul maxim de infectări cu COVID-19


Putin s-a apărat, spunînd că ieșirea din izolare va fi una progresivă, în funcție de numărul de cazuri raportat în diferite regiuni.

„Ţara noastră este mare, situaţiile epidemiologice diferă, nu putem funcţiona cu acelaşi model peste tot”, a punctat președintele Rusiei.

Astfel, Moscova (cu 12 milioane de locuitori), principalul focar al epidemiei, va rămîne în izolare cel puţin pînă la 31 mai.

Aici, doar șantierele şi industriile îşi pot relua activitatea începînd de marţi, iar autoritățile locale au anunţat încă de săptămîna trecută o prelungire a izolării şi au impus ca obligatorie purtarea măştii de protecţie în mijloacele de transport în comun.

Totodată, interdicţia marilor evenimente publice, dar și ieșirea din casă a persoanelor în vîrstă de peste 65 de ani rămîn în vigoare în toată ţara, iar fiecare regiune va avea posibilitatea să decidă ce restricţii să fie ridicate şi mai ales cînd.

Rusia, pregătită pentru un al doilea val de coronavirus

Vladimir Putin a avertizat că un al doilea val al epidemiei cu noul coronavirus ar putea lovi Rusia chiar în această toamnă, în timp ce epidemia actuală din țară s-a „stabilizat”.

„Situaţia pandemică din Rusia se ameliorează”, afirma săptămîna trecută liderul d ela Kremlin, după ce ţara a scăzut pentru prima oară de la începutul lunii mai sub 10.000 de noi cazuri de contaminare înregistrate zilnic.

Acesta a mai afirmat că, în ultimele săptămîni, „toate eforturile au fost concentrate înainte de toate asupra luptei împotriva epidemiei de coronavirus, pregătirea măsurilor de urgenţă vizînd să susţină economia şi cetăţenii”.

Cu toate acestea, numărul zilnic de 150 de decese cauzate de coronavirus, cel mai mare din toate timpurile, sugerează că pandemia nu este încă sub control, contrar declarațiilor.

„Un alt val de coronavirus este posibil în Rusia de la sfîrșitul lunii octombrie pînă în noiembrie. Trebuie să avem în vedere acest lucru și să fim pregătiți pentru acest scenariu”, a mai declarat Putin.

Măsuri pentru un nou val de COVID-19

În acest sens, președintele Rusiei a cerut oficialilor să rezerve paturi suplimentare de spital, înainte de un potențial flux de pacienți.

Și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, este de părere că metropola ar trebui să își mențină regulile restrictive, care au fost prelungite pînă pe 31 mai, pentru a opri răspîndirea virusului, mai ales în contextul în care Vicepremierul Tatiana Golikova a avertizat cu privire la un vîrf al deceselor provocate de coronavirus, luna aceasta.

Deși mortalitatea cauzată de COVID-19 rămîne totuşi slabă în comparaţie cu cea din alte ţări, Rusia avînd 3388 de decese înregistrate official, una dintre cele mai scăzute rate de deces, unii consideră că numărul este subestimat, iar Kremlinul nu raportează cifrele adevărate.

Spre exemplu, Anastasia Vasilyeva, liderul Uniunii Medicilor din Rusia, acuză autoritățile ruse că ascund numărul deceselor provocate de noul coronavirus, mascîndu-se ca fiind provocate de pneumonie.

„Ca de obicei, ne confruntăm cu minciunile autorităţilor”, a declarat aceasta, scrie Business Insider.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load