X 
Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3733

Rusia salută dorința Chinei de a soluționa criza din Ucraina

7 iun. 20:15   Război în Ucraina
1928 0

Moscova remarcă consonanța abordărilor Chinei și Rusiei față de soluționarea crizei ucrainene și salută disponibilitatea Beijingului de a juca un rol pozitiv în găsirea unei soluții pașnice.

Despre acest lucru a declarat miercuri la un briefing Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

"Salutăm disponibilitatea Chinei de a juca un rol pozitiv în soluționarea pașnică a crizei ucrainene și considerațiile constructive stabilite în documentul elaborat de partea chineză, care se numește "Despre poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene", a spus ea.

Reprezentantul oficial al departamentului diplomatic a reamintit în acest sens cuvintele președintelui rus Vladimir Putin că "multe prevederi ale planului de pace prezentat de China sînt în concordanță cu abordările Rusiei și pot fi luate drept bază pentru o soluționare pașnică, atunci cînd Occidentul și Kievul vor fi gata".

Diplomatul a atras atenția și asupra concluziilor reprezentantului special al guvernului chinez pentru afaceri Eurasiatice, Li Hui, în urma turneului său în țările europene din a doua jumătate a lunii mai, cu misiunea de a ajuta la rezolvarea crizei ucrainene. În special, în cadrul unui briefing pentru corpul diplomatic străin și mass-media desfășurat la Beijing pe 2 mai, reprezentantul special al Chinei a subliniat că "incitarea la război va aduce și mai multe probleme”.


"Împărtășim această concluzie și facem apel către țările NATO să înceteze furnizarea de arme Ucrainei, care duce la escaladarea în continuare a conflictului, noi victime, în primul rînd în rîndul ucrainenilor înșiși", a subliniat Zaharova.

Anterior, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, l-a informat pe reprezentantul special al Chinei despre principiile restabilirii unei păci durabile și juste, care va consta în respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

El a subliniat că Ucraina nu acceptă nicio propunere care prevede pierderea teritoriilor sale sau înghețarea conflictului.

Ministrul a menționat și importanța participării Chinei la punerea în aplicare a formulei de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, asigurarea securității nucleare și a altor eforturi internaționale importante.

6
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?