X 
Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

China declară despre dorința Rusiei, Ucrainei și UE de a rezolva criza ucraineană

2 iun. 16:00   Război în Ucraina
2288 0

Rusia, Ucraina și UE și-au exprimat dorința de soluționare pașnică a crizei ucrainene, în timpul vizitei internaționale a reprezentantului special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui.

Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing al Asociației Chineze pentru Diplomație Publică.

"Primul lucru pe care l-am simțit în mod clar a fost evaluarea pozitivă de către toate părțile relevante a eforturilor depuse de partea chineză. Toată lumea speră la o rezolvare pașnică a crizei [ucrainene]", a spus el.

După cum a precizat Li Hui, atît Rusia și Ucraina, cît și Uniunea Europeană, susțin poziția Chinei de a încerca să rezolve conflictul prin mijloace politice. "Toate acestea sînt gata să se implice îndeaproape și să sprijine dialogul cu RPC", a adăugat el.

De asemenea, Li Hui a precizat că autoritățile ucrainene și-au exprimat recunoștința față de China pentru eforturile sale de a rezolva criza din Ucraina și de a promova dialogul pașnic în timpul călătoriei sale internaționale în calitate de reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice.


"Am avut o întîlnire amicală și sinceră, partea ucraineană a mulțumit Chinei pentru rolul său constructiv în promovarea dialogului pașnic [privind criza din Ucraina]", a declarat diplomatul.

După cum a precizat el, conflictul dintre Rusia și Ucraina se referă la probleme care necesită eforturi multilaterale. "Vreau să subliniez că China nu este direct implicată în criza ucraineană. <...> Problema ucraineană nu este de natură sino-ucraineană, sino-rusă sau sino-europeană", a declarat Li Hui.

Trimisul special a dat asigurări că China intenționează să promoveze detensionarea situației și "nu va turna ulei pe foc".

Li Hui a vizitat Ucraina, Polonia, Franța, Germania, sediul UE și Rusia în perioada 15-26 mai. În timpul acestei călătorii, el s-a întîlnit cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski și cu diplomați din țările menționate mai sus, inclusiv cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Scopul principal, a confirmat el, l-a reprezentat discutarea conflictului ucrainean.

3
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?