COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6860

Rusia cere SUA și UE să nu se amestece în treburile interne ale R. Moldova

26 apr. 20:04   În lume
1273 4

La Moscova, luni, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe este citată de agenția TASS cu declarația că Rusia constată că Statele Unite și Uniunea Europeană se amestecă în mod direct în afacerile interne ale Republicii Moldova și le îndeamnă să evite acest lucru.

„Ministerul rus al Afacerilor Externe a atras în mod repetat atenţia asupra amestecului direct al SUA și UE în procesele politice interne ale Republicii Moldova, a implicării lor politice clare, ceea ce duce la o polarizare şi mai mare a societăţii moldovene”, a afirmat purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe.

Zaharova susține că ţările occidentale au încercat din nou să se amestece în problemele R. Moldova avînd ca pretext adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău, pe 23 aprilie, a unei declarații împotriva Curţii Constituţionale naționale, care a stabilit că sînt îndeplinite condițiile pentru pentru dizolvarea legislativului. Un alt pretext a fost, potrivit Mariei Zaharova, anularea de către parlamentari a deciziei lor din 2019 de numire a actualului preşedinte al Curţii Constituţionale.

„Facem din nou apel la colegii noştri din Statele Unite şi Uniunea Europeană să se abţină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova şi să nu depăşească limitele de etică diplomatică”, a subliniat Maria Zaharova.

Tot luni, președinta Maia Sandu a anunțat că a avut o discuție telefonică cu Președintele Parlamentului European, David Sassoli.


„ Domnul Sassoli și-a exprimat convingerea că independența Curții Constituționale trebuie respectată de toate forțele politice” a comunicat președinta țării.

Mai mulți înalți oficiali europeni au criticat deciziile votate de deputații PSRM-Partidul Șor privind Curtea Constituțională, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful Diplomației UE, Josep Borrell, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio și președintele Consiliului European, Charles Michel.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽