Criza energetică stiri: 1608
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Referendumurile din Ucraina: Ce rezultate anunță Moscova

27 sep. 21:19   Război în Ucraina
2165 0

Primele rezultate parţiale ale votului din patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea covîrşitoare a locuitorilor s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia, a anunţat marţi agenţia de presă de stat rusă RIA, preluată de Reuters, după ce aşa-zisele „referendumuri” au fost denunţate de Kiev şi Occident ca o farsă.

Votul a avut loc pe parcursul a cinci zile în patru regiuni - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, transmite adevarul.ro.

El deschide calea preşedintelui Vladimir Putin de a alipi cele patru zone.

Potrivit RIA, numărătoarea iniţială arată o majoritate variind de la 96,97% în regiunea Herson pe baza a 14% din voturi numărate, la 98,19% în Zaporojie pe baza a 18%.

France Presse informează pe de altă parte, citînd agenţiile de presă ruse RIA, TASS şi Interfax, că comisia electorală din Rusia a susţinut că votul „da” a obţinut între 97 şi 98% din sufragii după numărarea a între 20 şi 27% din voturi în secţiile de votare din Rusia, în timp ce numărătoarea a început în regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei.


Comisia electorală a deschis secţii de votare pentru sute de mii de persoane venite în Rusia din aceste regiuni pentru a scăpa de războiul din Ucraina.

Adresîndu-se presei ruse, şeful administraţiei de ocupaţie din Herson, Vladimir Saldo, a revendicat deja victoria în acest vot organizat în regim de urgenţă pe parcursul a cinci zile, în ciuda bombardamentelor şi în prezenţa forţelor armate ruse.

„Este deja clar că majoritatea covîrşitoare a oamenilor a susţinut părăsirea Ucrainei şi unirea cu Rusia”, a declarat el, citat de AFP, despre zona sub controlul său.

La rîndul său, ministrul ucrainean de externe a respins valoarea acestor voturi. „Aceasta nu va schimba nimic în politica noastră, diplomaţia noastră şi acţiunile noastre în domeniul militar”, a declarat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă la Kiev cu omologul său francez, Catherine Colonna.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав