Arşiţa stiri: 161
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Putin anunță condițiile Rusiei pentru negocierile de pace în Ucraina

14 iun. 16:35   Externe
4702 2

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina îşi va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul şi sudul ţării şi va renunţa la planurile de aderare la NATO, potrivit EFE şi Reuters.

"De îndată ce Kievul va anunţa că este pregătit pentru această decizie şi va iniţia o retragere reală a trupelor din aceste regiuni şi, de asemenea, va comunica în mod oficial renunţarea la planurile sale de a adera la NATO, va fi imediat emis din partea noastră un ordin de încetare a focului şi de începere a negocierilor", a declarat Putin în timp ce se adresa conducerii Ministerului de Externe, un discurs transmis în direct de posturile de televiziune oficiale.

Rusia este pregătită să garanteze retragerea în siguranţă a unităţilor ucrainene pentru a face aceasta, a declarat Putin, prezentînd ceea ce a spus că ar fi condiţiile prealabile ale Rusiei pentru începerea negocierilor de pace cu Ucraina.

Rusia, a spus Putin, ar fi gata pentru astfel de discuţii chiar "mîine" dacă trupele ucrainene se vor retrage din regiunile Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Luhansk (est) şi dacă Ucraina va renunţa la planurile sale de a adera la NATO.

Dacă Ucraina ar fi de acord cu aceste condiţii, Putin a spus că Rusia va înceta focul şi va începe negocierile, potrivit Reuters.


Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii într-un discurs rostit la Ministerul rus de Externe, în ajunul summitului din Elveţia, unde peste 90 de ţări şi organizaţii vor discuta sîmbătă şi duminică despre o posibilă cale de a se ajunge la pace în Ucraina. Rusia nu a fost invitată şi spune că această reuniune este o pierdere de timp.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în cel de-al treilea an de război, iar Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a forţelor ruse şi pe restabilirea integrităţii sale teritoriale.

În acelaşi discurs, Putin a declarat că actualul model de securitate globală al Occidentului a eşuat, iar acesta trebuie să găsească o modalitate să lucreze cu Rusia, potrivit Reuters.

Putin a afirmat că lumea a ajuns la punctul fără întoarcere din cauza a ceea ce el a spus că este eşecul "modelului occidental" de securitate globală, adăugînd că este timpul să fie creat un sistem nou şi mai stabil în locul acestuia.

"În mod evident, asistăm la prăbuşirea sistemului de securitate euro-atlantic. Astăzi pur şi simplu nu mai există, trebuie să fie creat din nou, în esenţă", a declarat Putin.

"Toate acestea ne cer ca împreună cu partenerii noştri, cu toate ţările interesate - şi sînt multe - să elaborăm propriile opţiuni pentru asigurarea securităţii în Eurasia, propunîndu-le apoi pentru o discuţie internaţională mai largă", a spus el.

Putin a mai declarat că este timpul să fie discutat un nou sistem de securitate în Europa şi Eurasia, iar Rusia este deschisă la discuţii în acest sens cu toate părţile, inclusiv cu NATO.

"Este important să pornim de la faptul ca viitoarea arhitectură de securitate să fie deschisă tuturor ţărilor eurasiatice care doresc să ia parte la crearea acesteia. 'Pentru toţi' înseamnă şi ţările europene şi NATO, bineînţeles", a indicat el.

"Trăim pe acelaşi continent. Indiferent ce se întîmplă, nu poţi schimba geografia, va trebui să coexistăm şi să lucrăm împreună într-un fel sau altul", a afirmat preşedintele rus, citat de Reuters.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că, prin așa-zisul său ultimatum de a începe "discuții de pace", președintele rus Vladimir Putin urmărește să compromită Summitul global pentru pace din Elveția.

Acesta a reamintit că ultimatumurile rostite de Putin au fost auzite deja de mai multe ori și au ca scop "subminarea eforturilor diplomatice pentru a obține o pace justă și scindarea unității majorității mondiale în jurul obiectivelor și principiilor Cartei ONU".

"Prin lansarea unor astfel de semnale în spațiul informațional în ajunul Summitului inaugural al Păcii Globale din Elveția, Putin are un singur scop: să împiedice liderii și țările să participe la summit", a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

Acesta a făcut apel la cît mai multe țări și organizații să participe la Summitul Global al Păcii inaugural pentru a forța Rusia să renunțe la ultimatumuri și să treacă la negocieri de bună credință pentru a pune capăt războiului.

40
2
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав