X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ulianovschi, despre prezidențiale: ”Eu sper că oamenii nu mai votează cu buzunarul”

25 iun. 07:05   Politică
2777 1

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Tudor Ulianovschi, afirmă că și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale independent, cu sprijinul partidelor de orientate proeuropeană, iar ulterior va discuta cu aceste formațiuni politice despre eventualele formule de participare împreună.

În cadrul podcastului „Bandstage”, Tudor Ulianovschi a declarat că, dacă va ajunge președinte, primele lucruri pe care le va face va fi menținerea stabilității și păcii în R. Moldova și neimplicarea țării noastre în orice acțiuni de război sau militare, transmite noi.md cu referire la stiri.

„Experiența mea diplomatică va permite, în primul rînd, neimplicarea R. Moldova în orice acțiuni de război sau militare, dar și menținerea stabilității și păcii în R. Moldova. Asta va fi sarcina prioritară în poziția mea de președinte, pentru că oamenii, în ziua de astăzi, au o garanție că șeful statului nu jonglează cu pacea și securitatea R. Moldova. În contextul informațiilor precum că noi avem foarte mulți agenți străini, iar Serviciul de Informații și Securitatea se supune Președinției, cu siguranță trebuie de întărit securitatea R. Moldova. Acestea sînt așteptările oamenilor, ca în țara lor să fie pace și prosperitate”, a declarat Tudor Ulianovschi.

Diplomatul a spus că la aceste alegeri prezidențiale contează pe implicarea activă a cetățenilor R. Moldova, care sînt nemulțumiți de actuala putere politică și speră ca oamenii să nu voteze cu buzunarul, deoarece foarte multe persoane, din afara și din interiorul țării, exploatează sărăcia lor.

„Eu contez pe implicarea activă a tuturor oamenilor din R. Moldova, cărora nu le place incompetența actualei guvernări și în același timp nu vor să voteze așa-numiții trădători, cei care sînt pe partea de extremă stîngă. Mă refer la faptul că oamenii vor ceva nou, iar practica demonstrează că, în trecut, toate finanțările mișcărilor de partid erau fie de oligarhi, ori de la centru care erau dați cu sacii și ulterior erau împărțiți în teritoriu. Eu sper că oamenii nu mai votează cu buzunarul, deși înțeleg că starea lor de sărăcie este maxim exploatată de unele persoane”, a subliniat el.


Fostul șef al MAEIE a menționat că sînt foarte mulți oameni care neoficial îl susțin și vor să facă parte din echipa sa de campanie în aceste alegeri prezidențiale, însă precizează că asupra sa, dar și a altor candidați proeuropeni, este pusă o presiune foarte mare din partea actualei guvernări.

„Sunt foarte mulți oameni care neoficial mă susțin și vor să vină în echipa mea de campanie în aceste alegeri prezidențiale, însă trebuie să recunosc că este o presiune fără precedent, mă refer la cursa electorală, care încă nu a început, dar vedem cum actuala guvernare pune presiuni pe oricare contracandidat care apare, în special cei care se declară proeuropeni, iar acești candidați sînt atacați direct de PAS. Lor le este frică că cineva care este pe flancul proeuropean ar putea crește și asta este o problemă, atunci cînd actuala guvernare blochează accesul la mass-media, cînd unele portaluri mass-media au indicații exprese de la partid să nu accepte interviuri, ori atunci cînd ele acceptă aceste interviuri, cu mine în special, cu o oră înainte, ele sînt anulate. Pentru PAS este o frică de a accepta un alt contracandidat proeuropean în cursa electorală. În același timp, PAS vrea să promoveze ideea că tot ce înseamnă Uniunea Europeană este doar PAS și nimeni altcineva, iar această idee este greșită pentru că PAS este doar o componentă din electoratul proeuropean și PAS vrea să se asigure că în spațiul public este promovată ideea că estul este Dodon-Șor, iar vestul - doar PAS. Dacă ne uităm atent la ceea ce se prezintă în presa guvernamentală și în cea controlată de partid este doar Maia Sandu și Igor Dodon. Aceasta este formula clasică, adică coaliția Kozak din 2019, făcută cu implicarea Federației Ruse și cred că se vrea ca candidatul preferabil pentru Maia Sandu să fie Igor Dodon. Aici este foarte clar cine este binele și cine este răul”, a spus diplomatul.

Tudor Ulianovschi a adus și cîteva exemple, subliniind că, deși Igor Dodon pleacă în Federația Rusă, se întîlnește cu mai mulți oficiali ruși și acordă interviuri presei ruse, actuala guvernarea nu vine cu nicio reacție, iar presa din R. Moldova nici nu ridică semne de întrebare în ceea ce privește vizitele fostului președinte.

„Pentru cei care nu mă cred, uitați-vă că presa nu îl mai atacă pe Igor Dodon. El a fost recent la Sankt Petersburg, unde a participat la un forum și a dat un interviu pentru Ria Novosti, iar eu nu am văzut nicio reacție din partea guvernării și din partea presei despre vizita lui Igor Dodon în Federația Rusă. Aici apare întrebare: Al cui candidat este Igor Dodon: al rușilor sau al PAS-ului? PAS îl ridică special ca la prezidențiale să intre confortabil în turul II cu un candidat pe care ei speră să-l bată pe criteriul pur geopolitic, iar oamenii să nu aibă alternativă. Ce candidat proeuropean să voteze cetățenii, dacă PAS presează și încearcă să reducă orice alt contracandidat?”, a spus fostul șef al MAEIE.

3
2
0
3
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?