X 

Operaţiunea franceză de evacuare se va încheia total vineri seară, anunţă premierul Castex

26 aug. 2021,, 22:00   Război în Ucraina
2248 0

Operaţiunea actuală franceză în Afganistan se va încheia total vineri seară, termen după care 'nu mai putem proceda la evacuări de pe aeroportul din Kabul', a anunţat joi prim-ministrul francez Jean Castex la postul RTL, transmite AFP:

Această dată-limită este 'impusă de către americani', al căror dispozitiv, esenţial pentru securitatea aeroportului, se va retrage definitiv la 31 august, a precizat o sursă guvernamentală franceză.

După cum a anunţat marţi Ministerul de Externe, evacuările de cetăţeni afgani se vor efectua, aşadar, pînă joi seară sau chiar pînă vineri dimineaţă.

'Franţa va face maximum posibil pentru a menţine cît de mult acest dispozitiv', care va lua sfîrşit 'cu cîteva ore' înainte de plecarea militarilor şi a serviciilor ambasadei responsabile la faţa locului, a dat asigurări sursa guvernamentală.

Invitat de postul RTL, Jean Castex a reamintit joi că 'în jur de 2.500 de persoane' au fost evacuate de cînd capitala afgană Kabul a fost cucerită de talibani la 15 august. Este vorba despre cetăţeni francezi, dar mai ales despre 'afgani care şi-au adus, într-un fel sau altul, contribuţia la armată etc., şi despre familii, artişti, jurnalişti...', a adăugat el.

Londra a avertizat joi că ameninţarea teroristă contra aeroportului din Kabul era 'foarte serioasă' şi 'iminentă', însă nu şi-a suspendat operaţiunile.

În schimb, Ţările de Jos au anunţat că sînt nevoite să-şi întrerupă zborurile, la solicitarea forţelor americane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?