COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2921
Puterea stiri: 6763

O parte din racheta Long March-5B a scăpat de sub control

4 mai. 22:30   În lume
2007 0

O parte din racheta Long March-5B, care a dus pe orbită modulul primei stații spațiale chinezești, a scăpat de sub control și urmează să intre necontrolat în atmosfera Pămîntului. Experții avertizează că unele bucăți riscă să cadă și în regiuni locuite.

Componenta care a fost scăpată de sub control are 30 de metri lungime și avea la momentul lansării în jur de 18 tone. Se deplasează cu aproximativ 27.000 km/h în jurul planetei, astfel că realizează o rotație completă în jurul Pămîntului în 90 de minute.

Totodată, în acest moment, se află la o altitudine de 300 km. Totuși, are o traiectorie ușor descendentă și va fi în cele din urmă atrasă de planetă și va intra în atmosferă, însă cercetătorii nu pot estima cînd se va întîmpla asta decît cu cîteva ore înainte.

Aceștia spun că cea mai mare parte se va dezintegra, dar unele părți au șanse foarte mari să cadă în regiuni locuite.

„Acest lucru poate fi grav. Ultima dată cînd China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard, scrie Biziday.ro.


Într-o rotație completă deasupra Pămîntului, racheta trece pe deasupra orașelor New York, Madrid, Beijing, după care ajunge în sud, deasupra statelor Chile și Noua Zeelandă, putînd ateriza oriunde în aceste regiuni.

Săptămîna trecută, racheta a dus pe orbită modulul central Tianhe al viitoarei stații spațiale chinezești. Experții estimează că bucata de rachetă va intra în atmosferă în jurul datei de 10 mai.

McDowel spune că sînt foarte multe șanse ca resturile de rachetă să ajungă și în ocean, deoarece acoperă o suprafață mai mare a Terrei. Long March-5B este cel mai mare obiect, în ultimele trei decenii, care intră în atmosferă suferă o aterizare necontrolată.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽