Preşedintele stiri: 3022

O jurnalistă australiană, acuzată de spionaj în China

8 feb. 21:00   În lume
1080 0

O jurnalistă australiană de origine chineză, arestată în urmă cu șase luni de autoritățile de la Beijing, este acuzată de spionaj, a anunțat guvernul de la Canberra, potrivit BBC.

Cheng Lei, care era vedetă a televiziunii chineze de stat CGTN, a dispărut în luna august a anului trecut și abia în urma unor insistențe s-a aflat că fusese reținută în baza unei legi care permite arestarea oamenilor fără nicio explicație, transmite digi24.ro.

Acuzațiile împotriva jurnalistei sînt de furnizare de secrete de stat unor puteri străine, potrivit guvernului australian, care s-a arătat îngrijorat de situația ei.

„Așteptăm să aibă parte de un proces echitabil și de tratament corect, în acord cu legile internaționale”, a declarat ministrul de Externe de la Canberra, Marise Payne.

Cheng Lei, cetățean australian de origine chineză, era vedetă a postului CGTN, redacția internațională a televiziunii de stat chineze CCTV. Jurnalista lucra pentru CGTN din 2012, realizînd o emisiune zilnică „Global Business”, făcînd interviuri cu personalități importante și paticipînd la proiecte editoriale speciale. În timpul liber, Cheng era activă în rîndul comunității australiene din Beijing, luînd parte la evenimente organizate de Camera de Comerț Australiană.


După ce a fost reținută de autoritățile chineze, a dispărut orice referire la ea de pe site-ul și rețelele sociale ale postului tv, potrivit CNN.

Guvernul australian a primit o „notificare oficială” privind reținerea jurnalistei Cheng Lei pe 14 august, potrivit unei declarații a ministrului australian de Externe, Marise Payne. Ea a precizat pentru un post de radio că jurnalista este reținută fără acuzații și că situația ar putea dura „luni întregi”.

Motivul pentru care a fost reținută nu a fost clar de la început, însă televiziunea australiană ABC a aflat că Cheng a fost deținută sub ceea ce se numește „supraveghere rezidențială la o adresă desemnată”, un sistem care permite reținerea oamenilor pînă la șase luni fără să fie formulate acuzații.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X