Preşedintele stiri: 3022

Noul guvern al Norvegiei, format în majoritate de femei

15 oct. 08:00   În lume
1224 0

Noul guvern al Norvegiei, este format în majoritate din femei, iar din executiv fac parte și doi supraviețuitori ai masacrului comis de extremistul de dreapta Anders Breivik pe insula Utoya.

Echipa, prezentată de laburistul Jonas Gahr Store, noul prim-ministru norvegian, îşi preia atribuţiile în timp ce țara este îndoliată de o tragedie: miercuri, 13 octombrie, un bărbat înarmat cu un arc cu săgeţi a ucis cinci persoane în orașul Kongsberg, transmiteziare.com.

Din totalul celor 19 portofolii ministeriale, femeile vor ocupa 10, inclusiv cel al Afacerilor Externe, al Energiei şi al Justiţiei.

Nu este prima dată cînd 53% dintre posturi sînt atribuite în Norvegia femeilor. O astfel de situaţie s-a mai înregistrat în timpul mandatului lui Jens Stoltenberg, între 2005 şi 2013, devenit între timp secretarul general al NATO.

O altă particularitate a noului guvern norvegian este aceea că el numără în rîndurile sale două persoane care se aflau pe insula Utoya atunci cînd extremistul de dreapta Anders Behrind Breivik a deschis focul asupra unei tabere de vară a Tineretului Laburist, ucigînd 69 de persoane, pe 22 iulie 2011.


Este vorba despre Tonje Brenna, 33 de ani, care va conduce Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şi Jan Christian Vestre, 35 de ani, care va prelua Ministerul Comerţului şi Industriei.

Noul guvern, care este minoritar în Parlament, a cîştigat alegerile legislative din 13 septembrie și reuneşte Partidul Laburist şi Partidul de Centru.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X