AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 464 358  Au ieșit 376 787​  Au rămas 86 251     Mai multe detalii
Eurovision stiri: 400
Transnistria stiri: 906
Criza energetică stiri: 729

Mass-media: Marea Britanie se teme de o scădere a livrărilor de gaze rusești în Europa

24 ian. 08:30   Război în Ucraina
1366 3

Autoritățile Marii Britanii se tem că Rusia ar putea să-și folosească resursele naturale ca "armă" și să reducă livrările de gaze în Europa ca răspuns la sancțiunile Occidentului impuse din cauza escaladării din Ucraina, scrie ziarul Times.

Moscova neagă categoric planurile atribuite Rusiei de escaladare a situației din jurul Ucrainei și afirmă în mod constant că nu reprezintă nici o amenințate pentru nimeni.

Potrivit ziarului, miniștrii guvernului Marii Britanii au participat mai devreme la o întîlnire la care a fost examinată problema impactului unei posibile reduceri a livrărilor de gaze rusești asupra prețurilor din Regatul Unit. Miniștrii au fost avertizați că țara s-ar putea confrunta cu prețuri "record" la gaz și benzină.

"Spre deosebire de o serie de țări, Marea Britanie aproape că nu importă gaz rusesc. Dar, la fel ca toate țările, sîntem supuși riscului creșterii prețurilor en gros, ceea ce va deveni o problemă serioasă dacă Rusia va scădea și în continuare livrările", a declarat un oficial de rang înalt.

Potrivit ziarului, alte țări europene depind de gazul rusesc mai mult decît Marea Britanie. În special, aproximativ 40% din livrări vin în Germania din Rusia, iar Suedia și Finlanda sunt "aproape complet dependente" de gazul rusesc. Marea Britanie a primit mai puțin de 3% din gazul din Rusia în 2020, a declarat pentru ziar un reprezentant al guvernului britanic.


"Situația actuală în domeniul energiei este legată de prețurile ridicate la gazel la nivel mondial și nu de problema siguranței aprovizionării", a spus el.

Rusia a respins în repetate rînduri acuzațiile de "acțiuni agresive", subliniind că nu amenință pe nimeni și nu va ataca pe nimeni. Tensiunile din regiune sunt escaladate de Statele Unite și alte țări ale Alianței Nord-Atlantice, care au crescut numărul de exerciții în Marea Neagră. După cum a menționat anterior ministrul de Externe, Serghei Lavrov, NATO crește livrările de arme către Ucraina, unde a crescut numărul instructorilor occidentali. Potrivit diplomatului, acest lucru poate provoca autoritățile ucrainene la "aventuri militare", ceea ce creează o amenințare directă la adresa securității Rusiei. Kyivul a trimis jumătate din întregul personal al Forțelor Armate ale Ucrainei în Donbass, a menționat surse din cadrul ministerului. Moscova consideră că Occidentul încearcă să creeze o grupare de trupe în apropierea granițelor rusești.

Experții atribuie creșterea recentă a prețului gazului în Europa mai multor factori: nivelul scăzut de gaze din depozitele subterane europene (după o iarnă lungă rece și o vară călduroasă), oferta limitată din partea furnizorilor majori și cererea mare de gaz natural lichefiat în Asia.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce este familia?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав