COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mass-media: Denuclearizarea Coreei de Nord va fi o sarcină dificilă

Mass-media: Denuclearizarea Coreei de Nord va fi o sarcină dificilă

Denuclearizarea Coreei de Nord constituie o sarcină dificilă, iar etapele acestui program s-ar putea prelungi mulţi ani, afirmă experţi consultaţi de cotidianul The New York Times, în contextul întrevederii pe care preşedintele SUA, Donald Trump, o va avea cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

"Ţinînd cont de amploarea programului atomic al Coreei de Nord, denuclearizarea ţării ar putea fi cel mai problematic caz din istorie", comentează cotidianul The New York Times într-un articol intitulat "Cele nouă etape necesare pentru dezarmarea reală a Coreei de Nord".

Etapele sînt demontarea şi distrugerea armelor nucleare, oprirea activităţilor de îmbogăţire a uraniului, dezasamblarea reactoarelor, închiderea poligoanelor atomice, oprirea producţiei de combustibil pentru bombe cu hidrogen, permiterea inspecţiilor internaţionale pe termen nedeterminat, distrugerea armelor biologice, distrugerea armelor chimice şi distrugerea arsenalului balistic.


"Preşedintele SUA, Donald Trump, afirmă că se întîlneşte cu Kim Jong-Un în Singapore, întrucît liderul nord-coreean a semnalat intenţia denuclearizării. Dar acest termen are sensuri diferite la Phenian şi la Washington, iar în ultimele săptămîni Donald Trump a părut să se distanţeze de insistenţa iniţială privind dezasamblarea instalaţiilor şi depozitelor nucleare înainte de a atenua sancţiunile impuse Phenianului. Fie că se întîmplă rapid ori lent, sarcina «denuclearizării complete, în mod verificabil şi ireversibil» - o sintagmă repetată de secretarul de Stat Mike Pompeo - va fi enormă. Începînd din anul 1992, Coreea de Nord a promis de mai multe ori că nu va testa, nu va fabrica, nu va depozita şi nu va instala arme nucleare niciodată. A încălcat toate aceste promisiuni şi a construit o reţea de instalaţii nucleare. Coreea de Nord are 141 de uzine pentru fabricarea şi testarea armelor de distrugere în masă, conform unui raport realizat în 2014 de Rand Corporation. Doar un singur complex - Yongbyon, principalul complex atomic nord-coreean - are o suprafaţă de peste 14 kilometri pătraţi. De curînd, Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (Institute for Science and International Security), cu sediul în Washington, a analizat imaginile de la Yongbyon, observînd 663 de clădiri", explică editorialiştii NYT William J. Broad, David E. Sanger şi Troy Griggs.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load