COVID-19 în MOLDOVA

Lukașenko: În Belarus nu va fi un Maidan

Lukașenko: În Belarus nu va fi un Maidan

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a comentat situația vizavi de acțiunile stradale neautorizate care au avut loc după finalizarea alegerilor șefului statului, declarînd că în țară nu va fi un Maidan, oricît de mult unii și-ar dori acest lucru.

„Se adeverește ceea ce eu am vorbit. Dacă cineva nu m-a crezut, acum a avut ocazia să creadă. Adică cineva încearcă să arunce această mizerie asupra noastră. Am avertizat: nu va fi nici un Maidan, oricît își dorește cineva. Prin urmare, trebuie să ne liniștim, să ne calmăm”, a declarat jurnaliștilor liderul belarus, citat luni de Agenția de știri Belta.

După cum a spus Lukașenko, în total, aproximativ 25 de polițiști de la OMON au suferit în timpul acțiunilor de protest. „Fracturi la brațe și picioare rupte. I-au lovit în mod intenționat. Aceștia au răspuns. De ce să plîngem acum? Va fi un răspuns adecvat. Nu vom permite dezbinarea țării”, a asigurat Președintele Republicii Belarus.


Alexandr Lukașenko a spus că, colectînd informația cu o zi înainte, era deja clar ce poate fi. „Desigur, nu asta și-au dorit organizatorii acțiunilor. Ei au vrut, așa cum am mai spus, să stîrnească un incendiu în centrul orașului Minsk, să apuce tăciuni și să le împrăștie prin Minsk. Desigur, nu le-a reușit. Poate că undeva am comis erori, undeva am dat greș. Am recunoscut că încă nu știm tot ce își doresc”, a împărtășit șeful statului belarus.

Potrivit acestuia, protestatarii au fost controlați din străinătate: serviciile speciale locale au înregistrat apeluri din Polonia, Marea Britanie, Cehia, Ucraina și Rusia.

„După conversație se vede și păpușarul. Una dintre linii este Cehia. Astăzi, deja din Cehia este gestionat ștabul nostru comun (opoziția), unde, iertați-mă, stau aceste oi, neînțelegând nimic din ce vor de la ei. Am dispus ca aceste informații să fie difuzate de mass-media pentru a vedea ce vor”, a spus Lukașenko.

Potrivit Președintelui în exercițiu, organizatorii protestelor continuă să îndemne oamenii să iasă în stradă și să negocieze cu autoritățile.

„Adică Lukașenko, care se află în fruntea verticalei puterii, în fruntea statului în mod voluntar, cu 80% din voturi, trebuie să transfere puterea lor (oponenților). De aici (din străinătate) provin echipele. Trebuie să le dăm dreptate localnicilor, ei sînt revoltați pînă la limită, spunînd: acest lucru este imposibil, în Belarus nu e situația de a negocia. <...> În general, ei încearcă să controleze procesul din străinătate. Nu vorbesc despre Polonia. Lumea s-a stabilit deja acolo și începe să tragă sforile. Nu vorbesc despre Ucraina, și de acolo au venit. Sînt sigur că nu e o politică de stat, dar sînt destui acești maydaniți, despre care am vorbit. Inclusiv, un aflux de oameni din Rusia, cu părere de rău”, a precizat el.

Alexandr Lukașenko a remarcat că organele de drept din Belarus au salvat protestatarii de la un pas critic, situația nu era catastrofală, dar destul de periculoasă.

El a subliniat că anumiți oameni, aflați în străinătate, trag de sfori, primind mulți bani pentru acest lucru, iar tineretul care participă la acțiuni neautorizate nu înțelege acest lucru.

„Dacă o mulțime se adună la 200 de metri de Palatul Independenței, iar la telefon se aud: avem nevoie de 100 de mii pentru a lua cu asalt Palatul Independenței ... Care va fi reacția forțelor de ordine? Bine că polițiștii de la OMON i-au reținut”, îl citează pe liderul belarus Agenția de Stat Belta.
Potrivit lui, dacă protestatarii ar fi ajuns la Palatul Independenței, situația ar fi fost diferită: aici lucrează Serviciul de Securitate. „Le-ar fi părut rău. Prin urmare, trebuie să le mulțumească acestor băieți, polițiștilor de la OMON, ei i-au salvat de la un pas critic. Situația nu a fost catastrofală, dar foarte periculoasă pentru oamenii care au fost împinși pe străzi”, a declarat Lukașenko.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load