Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Liderii celor cinci puteri nucleare au emis o declarație privind securitatea globală

3 ian. 2022,, 17:20   Externe
2306 1

Liderii Chinei, Rusiei, Marii Britanii, SUA și Franței au emis o declarație comună cu privire la neadmiterea unui război între puterile nucleare, transmite Noi.md cu referire eNews.

Textul declarației a fost publicat pe site-ul Kremlinului. În document se menționează faptul că cele cinci puteri nucleare consideră că responsabilitatea lor primară este neadmiterea unui război între statele care dispun de arme nucleare și diminuarea riscurilor de ordin strategic, scrie ria.ru.

" Declarăm că într-un război nuclear nu poate exista un învingător și acesta nu trebuie declanșat niciodată, odată ce utilizarea armelor nucleare ar avea niște consecințe pe termen lung. De asemenea, reiterăm că armele nucleare, atât timp cât continuă să existe, trebuie să servească unor scopuri defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul. Considerăm că proliferarea unor astfel de arme trebuie prevenită”, se menționează în text.

Totodată, puterile nucleare au menționat importanța respectării tratatelor bilaterale și multilaterale de neproliferare, dezarmare și control, inclusiv Tratatul de Neproliferare Nucleară.

“Fiecare din noi intenționează să păstreze și să-și consolideze măsurile de prevenire a utilizării neautorizate sau neintenționată a armelor nucleare. Reiterăm declarațiile făcute anterior despre non-țintire și confirmăm că armele noastre nucleare nu sunt îndreptate unul spre altul sau oricare alt stat”, se spune în declarație.


Liderii celor cinci puteri și-au subliniat dorința de a conlucra cu toate țările pentru edificarea, în cele din urmă, a unei lumi libere de arme nucleare.

”Intenționăm și în continuare să ne ocupăm de identificarea unor abordări diplomatice bilaterale și multilaterale pentru a evita orice confruntare militară, să consolidăm stabilitatea și predictibilitatea, să majorăm gradul de înțelegere și încredere reciprocă și să prevenim o cursă a înarmărilor, care nu va aduce niciun beneficiu nimănui și va reprezenta o amenințare pentru toată lumea. Suntem deciși să purtăm un dialog constructiv în baza principiilor respectului reciproc și recunoașterea intereselor și îngrijorărilor fiecăruia în domeniul securității”, au conchis autorii declarației.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?