COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6860

Kurt Westergaard, autorul controversatelor caricaturi cu profetul Mohamed, a murit

19 iul. 22:00   În lume
1563 0

Caricaturistul danez Kurt Westergaard, autorul controversatelor desene cu profetul Mohamed, a murit la vîrsta de 86 de ani, după o îndelungată suferinţă, informează BBC.

Westergaard a fost caricaturist pentru ziarul conservator Jyllands-Posten de la începutul anilor 1980. El a devenit cunoscut la nivel mondial în 2005 pentru reprezentarea controversată a profetului Mohamed în ziar. Desenul în care apărea o bombă sub forma unui turban a fost unul dintre cele 12 publicate de ziar pentru a evidenţia auto-cenzura şi criticile aduse islamului. D

escrierile profetului Mohamed reprezintă un tabu în lumea islamică şi sînt considerate ofensatoare de majoritatea musulmanilor. Caricaturile apărute în ziar au stîrnit un val de proteste în Danemarca, iar guvernul a primit reclamaţii din partea ambasadorilor ţărilor majoritar musulmane. Totul a culminat cu proteste ample în lumea musulmană în februarie 2006.

Ambasadele daneze au fost atacate şi zeci de oameni au murit în revolte. Publicarea acelor desene a reprezentat o moştenire durabilă. În 2005, 12 oameni au fost ucişi într-un atac asupra redacţiei publicaţiei franceze Charlie Hebdo, care le-a publicat.

După apariţia caricaturilor, Westergaard a primit numeroase ameninţări cu moartea şi a fost ţinta unor tentative de asasinat. Iniţial, s-a ascuns, dar a decis să trăiască deschis într-o casă fortificată din Aarhus, al doilea cel mai mare oraş al Danemarcei. În 2008, serviciile secrete daneze au anunţat că au arestat trei oameni care erau acuzaţi că plănuiau să îl ucidă pe Westergaard.


Doi ani mai tîrziu, poliţia daneză a prins în casa lui un somalez în vîrstă de 28 de ani care avea asupra sa un cuţit. În 2011, Mohamed Geele a fost condamnat pentru tentativă de asasinat şi terorism şi închis pentru 9 ani. În ultimii ani din viaţă, Westergaard a avut o gardă de corp şi a trăit la o adresă secretă.

El a declarat, în 2008 pentru Reuters, că nu regretă nimic legat de caricaturile sale. Era de părere că ele generează o discuţie „importantă” despre locul islamului în ţările din vest.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽