COVID-19 în MOLDOVA

Iranul va începe o nouă rundă de negocieri privind compensațiile pentru avionul ucrainean doborît

Iranul va începe o nouă rundă de negocieri privind compensațiile pentru avionul ucrainean doborît

Iranul va negocia plata de daune către rudele victimelor avionului ucrainean de pasageri doborît accidental în ianuarie de armata iraniană, a declarat miercuri şeful autorităţii naţionale de aviaţie de la Teheran, citat de agenţia de presă IRNA, potrivit DPA.

Touraj Dehghani-Zanganeh a spus că ţara este deschisă la plata de daune către rudele celor 176 de victime, pe baza reglementărilor internaţionale, şi a solicitat organizarea unei întîlniri cu ţările afectate la 18 octombrie la Teheran, transmite salamnews.org.

Avionul Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborît de forţele aeriene iraniene la scurt timp după decolare la 8 ianuarie, iar toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit.

Pasagerii erau din Ucraina, Iran, Canada, Afganistan, Marea Britanie şi Suedia.

Iranul a spus iniţial că avionul s-a prăbuşit din cauza unei probleme tehnice, dar ulterior a recunoscut că a doborît din greşeală aeronava în contextul tensiunilor intensificate cu forţele americane din Irakul vecin.

În raportul său final asupra accidentului, făcut public la mijlocul lunii iulie, agenţia iraniană de aviaţie a spus că a fost vorba de o "eroare umană", precizînd că deficienţele de la sistemul de radar au produs probleme de comunicare cu unitatea militară responsabilă.

Luna trecută, Organizaţia Centrală de Asigurări din Iran încă refuza plata de compensaţii către rudele victimelor, spunînd că avionul era asigurat de companii europene, inclusiv din Ucraina, care prin urmare vor trebui să achite daunele.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe iranian a transmis atunci că, 'de principiu', este dispus să plătească daune imediat ce aspectele tehnice şi juridice vor fi clarificate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load