X 
Arşiţa stiri: 170
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

În Azerbaidjan astăzi este marcată Ziua doliului național

20 ian. 2023,, 09:00   Externe
2294 0

În Azerbaidjan astăzi este Ziua doliului național în legătură cu evenimentele tragice din 20 ianuarie 1990, numite și "sîngerosul ianuarie".

După cum a reamintit Ministerul azer de Externe, în noaptea din 19 spre 20 ianuarie 1990, ca urmare a acțiunilor militare împotriva Azerbaidjanului desfășurate de armata sovietică și de forțele speciale, precum și de trupele interne la ordinul conducerii sovietice, în Baku, Sumgayit, Lankaran și Neftchala au fost masacrați civili, printre care se numărau copii, femei și bătrîni. Ca urmare a agresiunii militare a forțelor de ocupație, 150 de civili au fost uciși, 744 au fost grav răniți, iar 4 persoane au fost date dispărute.

Armata sovietică, trimisă în țară cu scopul de a suprima forțat protestele în masă ale poporului azer și mișcarea de eliberare națională declanșată ca răspuns la politica de discriminare a conducerii URSS față de poporul azer, la deportarea a sute de mii de azeri de pe pămînturile lor istorice de pe teritoriul Armeniei de astăzi și la revendecările nefondate ale Armeniei față de Karabakh, încălcînd flagrant dreptul internațional și Constituția, a comis un masacru fără precedent împotriva populației civile.

Îndată după evenimentele tragice, la 21 ianuarie 1990, Liderul Întregii Națiuni, Heydar Aliyev, demonstrînd în Reprezentanța permanentă a Azerbaidjanului la Moscova solidaritate față de poporul azer, a condamnat cu fermitate crima comisă împotriva poporului azer, a cerut evaluarea politică și juridică a masacrului și pedepsirea făptașilor.

În cadrul sesiunii speciale a Milli Majlis (Parlament) din februarie 1994, uciderea brutală a oamenilor inocenți la 20 ianuarie 1990 a fost calificată drept agresiune militară și crimă, iar în martie 1994 a fost adoptat decretul cu privire la “Evenimentele tragice comise la Baku la 20 ianuarie 1990”. 20 ianuarie a fost declarată Zi de doliu național.


Ministerul de Externe al Azerbaidjanului menționează că tragedia din 20 ianuarie a avut o influență decisivă asupra formării identității naționale a Azerbaidjanului și a devenit un punct de cotitură în procesul de restabilire a independenței Azerbaidjanului. Poporul azer, care a fost supus agresiunii militare, politice și morale a regimului sovietic în urmă cu 33 de ani, a dat dovadă de angajament față de tradițiile sale istorice de luptă. În acea zi tragică, fiii patriei, care și-au dat viața pentru apărarea dreptății, au scris o pagină strălucită în cronica eroică a poporului nostru. 20 ianuarie 1990, care a fost marcată în istoria noastră ca o zi de tragedie, dar și de mîndrie națională, a transmis lumii că, poporul azer merită să trăiască liber, suveran și independent.

”În ciuda faptului că au trecut 33 de ani de la evenimentele din 20 ianuarie - una dintre cele mai teribile crime comise în secolul al XX-lea, în care au fost încălcate în mod grav toate documentele juridice internaționale, nu au primit o evaluare juridică internațională. Conducerea fostei Uniuni Sovietice este direct responsabilă pentru această crimă. Conform dreptului internațional, tragedia din 20 ianuarie ar trebui calificată drept o crimă împotriva umanității, iar inițiatorii și făptașii ei trebuie pedepsiți”, se spune în declarația MAE al Azerbaidjanului.

În ea se mai menționează că astăzi, sufletele martirilor eroici care și-au dat viața pentru independența Azerbaidjanului, precum și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării se odihnesc în pace. Curajoasa armată azeră sub conducerea victoriosului comandant-șef, a eliberat teritoriile noastre care, au fost sub ocupație timp de 30 de ani, iar integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost restabilită.

”La acțiunile împotriva independenței, suveranității și integrității teritoriale a Azerbaidjanului se va răspunde în mod adecvat și în continuare. Cu profundă tristețe, comemorăm încă o dată, memoria luminoasă a compatrioților noștri care și-au jertfit viața pentru integritatea teritorială a țării noastre, libertatea poporului nostru și independența statului nostru”, se subliniază în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Azerbaidjanului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав