TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dezastrul climatic a accelerat

Oamenii de știință de la Universitatea Michigan și de la Universitatea din Arizona (SUA) au ajuns la concluzia că în viitorul apropiat încălzirea globală va crește și mai mult.

Cercetătorii au modelat cu succes pentru prima oară încălzirea extremă în Eocenul timpuriu (cu aproximativ 56 de milioane de ani în urmă), care ar putea să se repete în viitor.

Cu ajutorul modelului climatic CESM1.2. cercetătorii au descoperit că viteza de încălzire crește dramatic odată cu creșterea nivelului dioxidului de carbon din atmosferă. Unul dintre factorii care explică sensibilitatea ridicată a sistemului climatic al Pămîntului este stratul de nori. Scăderea grosimii stratului de nori și a opacității atmosferei în Eocen a intensificat încălzirea, cauzată de dioxidul de carbon. Condiții suplimentare similare sînt observate și astăzi, cu toate acestea, sensibilitatea climatică la nivelul Eocenului nu va fi atinsă în perioada generației actuale.

Potrivit climatologilor, dacă nu se va face nimic pentru a scădea emisiile de dioxid de carbon, atunci pînă la sfîrșitul secolului, nivelul său poate ajunge din nou la 1000 de părți la un milion.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load