Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Descoperire istorică în Israel. Face trimitere la Iisus Hristos, păstorul sufletelor

23 dec. 2021,, 20:30   Externe
3249 0

Cercetătorii din Israel au descoperit o adevărată comoară în vechiul port Cezareea, în locul unui naufragiu. Inelul datează din perioada romană.

Cercetătorii au prezentat miercuri, 22 decembrie, inelul de aur ce are o piatră preţioasă gravată cu imaginea „Păstorului cel bun”, trimitere la Iisus Hristos, cel care este păstorul cel bun al sufletelor. Gravura îl prezintă pe un tînăr cioban, îmbrăcat într-o tunică, ce are pe umeri un berbec sau o oaie, consemnează jurnaliştii France24.

Elenei Sokolov, curator la departamentul de monede al Autorităţii israeliene pentru Antichităţi, spune că prezenţa acestei imagini pe un inel este extrem de rară, deşi ea, ca simbol al creştinismului timpuriu, există şi este răspîndită. Inelul a fost găsit printre mai multe monede romane din secolul al III-lea, precum şi o figurină de vultur de bronz, clopote pentru a îndepărta spiritele rele, ceramică, şi o figurină „roman pantomimus”, arată Autoritatea israeliană pentru Antichităţi într-un comunicat, transmite adevarul.ro.

O piatră preţioasă roşie, cu o sculptură a unei lire, a fost, de asemenea, găsită, precum şi rămăşiţe ale corpului de lemn al navei, a mai precizat Autoritatea. Cezareea a fost capitala locală a imperiului roman în secolul al III-lea, iar portul său a fost un centru cheie pentru activitatea Romei.

Prezenţa unui astfel de simbol pe un inel deţinut probabil de un roman care activa în sau în zona Cezareei are sens, avînd în vedere natura eterogenă etnică şi religioasă a portului în secolul al III-lea, cînd era unul dintre cele mai vechi centre ale creştinismului. „A fost o perioadă în care creştinismul era abia la început, dar cu siguranţă creştea şi se dezvolta, mai ales în oraşe mixte precum Cezareea”, a declarat Elenei Sokolov pentru AFP. Pe lîngă descoperirile din epoca romană, scafandrii au descoperit într-o a doua epavă din apropiere şi un tezaur de aproximativ 560 de monede din epoca mamelucă datînd din secolul al XIV-lea.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?