TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Demisia președintelui Kîrgîzstanului a fost asociată cu posibilitatea unui război civil

După demisia președintelui Kîrgîzstanului, Sooronbay Jeenbekov, țara va pierde ultimul centru al puterii politice legitime și se va apropia de un război civil.

Această perspectivă a fost văzută de șeful secției Asiei Centrale și Kazahstanului a Institutului țărilor CSI, Andrei Grozin, cuvintele sale au fost citate de TASS.

Un alt punct de sprijin al statului, parlamentul țării, și-a pierdut capacitatea chiar mai devreme, a explicat expertul. Potrivit lui, legislativul s-a împărțit în grupuri în funcție de apartenența regională, de partid sau de clan. Odată cu demisia șefului statului, posibilitatea de a normaliza situația din Kîrgîzstan s-a redus la zero.

Totodată, fostul președinte a țării Sadîr Japarov, pe care manifestanții l-au eliberat din centrul de detenție și care, în urma protestelor, a primit funcția de prim-ministru, nu va putea uni locuitorii țării, consideră Grozin. "Există un număr mare de persoane ambițioase, cu resurse care susțin aceste ambiții, care categoric nu doresc să-l vadă pe Japarov drept centru unic și principal al forței", a explicat el.

În plus, atît timp cît elitele politice sînt ocupate cu lupta pentru putere, societatea rămîne singură în fața problemelor. De exemplu, cu o epidemie de coronavirus. "Cu criminalitatea din Bișkek poate lupta echipele de poliție, poate fi cumva de organizat, de a nu permite jafurile deschise pentru moment. Cu virusul nu e posibil de luptat ca și cu infractorii, aici este nevoie de influență externă și de ajutorul țării", a conchis specialistul.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load