X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Revoluția în Kîrgîzstan. Situația actuală

13 oct. 2020,, 07:35   Externe
3494 0

În prezent, în republică după alegerile parlamentare se atestă o situație social-politică complicată.

În Kîrgîzstan, revoltele de stradă au fost înlocuite de arestări ale politicienilor și oficialilor și lupta din culise a grupurilor de putere care nu permite niciunui centru de putere să obțină o victorie finală, transmite korrespondent.net.

Jocurile din umbră

Protestele în masă din fosta republică sovietică au fost inițiate la 5 octombrie, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare.
Oamenii au ieșit în stradă din cauza falsificărilor masive: doisprezece dintre cele șaisprezece partide care au participat la alegeri nu au depășit pragul de șapte procente. Mai mult, peste o jumătate din voturi au fost colectate de două partide de la guvernare.

Pe listele de candidați ale uneia dintre formațiuni este fratele actualului președinte, Asilbek Jeenbekov. Alta a fost condusă de fratele unui funcționar al cărui nume apare în investigații anticorupție de rezonanță.


Protestele au degenerat în ciocniri cu oamenii legii. Principala revendicare a protestatarilor a fost organizarea noilor alegeri. Tunuri de apă și grenade luminiscente au fost folosite împotriva protestatarilor.

Drept urmare, protestatarii au luat cu asalt clădirea Parlamentului și i-au eliberat din închisoare pe ex-președintele Almazbek Atambaev, fostul prim-ministru Sapar Isakov și cîțiva alți politicieni cunoscuți.

Unul dintre ei, Sadîr Japarov, a fost numit în funcția de prim-ministru de către deputații actualei legislaturi parlamentare la 10 octombrie sub presiunea protestatarilor.

La o ședință a Parlamentului, Japarov a calificat evenimentele din țară drept o „a treia revoluție” și a anunțat un program de reforme menit să pună capăt tulburărilor. Cu toate acestea, el a decis să mențină aceeași componență a guvernului.

În ciuda promisiunii de a nu atinge oponenții politici, imediat după ce Sadîr Japarov a fost ales prim-ministru, armata l-a arestat pe fostul președinte Almazbek Atambaev.

De asemenea, s-a aflat despre reținerea fostului șef adjunct al MAI Kursan Asanov, care, după declanșarea revoltelor din ultimele zile, s-a declarat ministru interimar al Afacerilor Interne și comandant al orașului Bișkek.

Începînd cu 9 octombrie, prin decretul Președintelui Sooronbai Jeenbekov în capitală a fost instituită starea de urgență și introdusă interdicţia de ieşire pe stradă. De asemenea, el a ordonat introducerea trupelor. Pentru a asigura securitatea, armata folosește echipament militar greu - tancuri, transportoare blindate și elicoptere.

„Situația este foarte fragilă. CEC urmează să anunțe o nouă dată a alegerilor parlamentare pînă în 6 noiembrie. Elitele politice trebuie să se înțeleagă în mod public și deschis asupra regulilor jocului care vor fi acceptate de populație. Intrigile sub acoperire și înțelegerile din culise vor duce la proteste și mai mari”, a declarat directorul unei clinici juridice Adilet Ciolpon Djakupova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?