COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7906
Criza energetică stiri: 516

Criza submarinelor: Ambasadorul francez va reveni la Canberra

7 oct. 2021,, 21:00   În lume
1447 0

Ambasadorul Franţei în Australia, care fusese rechemat la Paris după anularea unui megacontract de submarine franceze, va reveni la Canberra, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, potrivit AFP.

'I-am cerut de acum ambasadorului nostru să revină la Canberra', a declarat Le Drian într-o audiere legată de criza submarinelor în faţa comisiilor de afaceri externe şi de apărare din Adunarea Naţională, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Ministrul nu a precizat la ce dată va reveni la post ambasadorul Jean-Pierre Thébault, dar anunţul a fost salutat de guvernul australian.

Ministrul de finanţe Josh Frydenberg a declarat că speră că cele două state vor putea să 'depăşească recentele decepţii'.

'Este evident că cele două ţări, Franţa şi Australia, împărtăşesc un număr de interese comune. Prin urmare, să sperăm că vom putea să reaşezăm această relaţie pe şine', a spus el la postul de televiziune Channel 9.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat săptămîna trecută un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Le Drian a explicat că ambasadorul în Australia va avea 'două misiuni, să contribuie la redefinirea termenilor relaţiei noastre cu Australia pe viitor, iar această relaţie trebuie să tragă consecinţele rupturii majore de încredere cu acest guvern'. 'Şi să ne apere ferm interesele în punerea concretă în practică a deciziei australiene de a pune capăt programului de viitoare submarine', a adăugat el.

Jean-Yves Le Drian a subliniat că Franţa este decisă să rămînă 'angajată deplin în regiunea indo-pacifică', şi a fost de părere că Australia, optînd pentru submarine cu propulsie nucleară în locul tehnologiei franceze, face 'un salt în necunoscut'.

'Ar fi multe de spus atît despre abandonarea de suveranitate pe care o reprezintă acest program, cît şi despre saltul în necunoscut pe care îl constituie pentru australieni alegerea de a recurge la o tehnologie pe care nu o stăpînesc, pe care nu o vor stăpîni în viitor şi care îi lasă, aşadar, în întregime la latitudinea evoluţiilor politicii americane', a comentat el.

În opinia ministrului francez, Australia a 'ales securitatea, justificată de agravarea tensiunilor actuale cu China, în detrimentul suveranităţii'.

'Doresc ca partenerul nostru australian să nu descopere în viitor că le va fi sacrificat pe ambele', a mai spus şeful diplomaţiei franceze.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X